SEMNAL EDITORIAL: “Doctor Honoris Causa”

drcarte.jpgSub egida Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, recent, a văzut lumina tiparului volumul monografic “Doctor Honoris Causa”, 1990-2010, apărut la Editura Gutenberg Univers din Arad, coordonator prof. Vasile Man.

În studiul introductiv Cercetători de elită investiţi cu titlul academic de “Doctor Honoris Causa” ai Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, semnat de Rector, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, se arată că “Prin strategia sa de dezvoltare şi realizările obţinute, Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad s-a integrat în spaţiul european al cercetării ştiinţifice. Standardul academic al Universităţii s-a îmbogăţit prin dezvoltarea colaborărilor ştiinţifice şi culturale bilaterale, realizarea de teme de cercetare comune şi parteneriate internaţionale cu peste 50 de universităţi”.

Volumul cuprinde 74 de mari creatori de ştiinţă şi cercetători celebri din ţară şi străinătate, care au fost investiţi în perioada 1990-2010 de către Senatul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” cu titlul de Doctor Honoris Causa. Sunt personalităţi din Europa, Statele Unite şi Canada – creatori de ştiinţă în domenii diferite: medicină, biologie, economie, informatică, ştiinţe umaniste, cultură, politici ale educaţiei, cât şi diplomaţi şi şefi de stat.


“Acordarea titlului academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”din Arad unor oameni de ştiinţă din învăţământul superior şi renumite institute de cercetare, constituie recunoaşterea contribuţiei elitei intelectuale şi a meritelor Universităţii la promovarea progresului în ştiinţă şi cultură şi, în acelaşi timp, deschiderea de noi oportunităţi de a intra în parteneriat cu vârful cercetării ştiinţifice de noi proiecte cu valoare internaţională”- arată rectorul, prof. univ. dr. Aurel Ardelean .
Volumul DOCTOR HONORIS CAUSA, apărut în condiţii grafice deosebite, se încheie cu un “indice de nume proprii” şi un album color cu imagini foto din timpul festivităţilor de acordare a înaltului titlu academic.


Prin conţinutul său de cooperare ştiinţifică internaţională, lucrarea contribuie la aprofundarea cunoaşterii istoriei instituţionale – de 20 de ani – a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”din Arad.