Federaţiile studenţeşti trebuie să elaboreze un statut al studentului într-o lună şi jumătate

Cele trei organizaţii studenţeşti vor trebui să elaboreze un statut al studentului în maximum o lună şi jumătate, au convenit, joi, în cadrul unei întâlniri, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului Daniel Funeriu şi reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi cei ai Uniunii Studenţilor din România.

“Domnul ministru ne-a dat termen de o lună şi jumătate să elaborăm un statut al studentului toate cele trei federaţii studenţeşti şi să ne numim reprezentanţi în toate cele trei consilii. Cred că cele trei federaţii studenţeşti vor ajunge la un numitor comun. Statutul probabil va fi aprobat prin ordin de ministru, iar apoi să fie ataşat legii educaţiei”, a declarat, joi, pentru AGERPRES liderul UNSR, Ion Poenaru.

El şi-a manifestat speranţa ca la viitoarea întâlnire cu ministrul Educaţiei să fie abordate şi subiecte privind drepturile studenţilor (burse, tabere studenţeşti, regia de cămin).

“Sperăm ca peste o lună şi jumătate să discutăm şi despre celelalte subiecte, azi nu am vorbit despre subiecte precum finanţare, tabere. Avem termen o lună, nu cred că trebuie să ne grăbim foarte mult”, a mai spus Poenaru. La rândul său, vicepreşedintele ANOSR Cristina Fiţ şi-a manifestat speranţa ca în maximum o lună şi jumătate, cele trei federaţii studenţeşti să elaboreze un statut al studentului.

“Am discutat despre statutul studentului, sperăm ca într-o lună să avem statutul gata. Trebuie să cădem de comun acord toate federaţiile studenţeşti. Nu cred să fie o problemă, pentru că deja am mai lucrat la un statut şi avem un draft”, a spus Fiţ. Ea a susţinut că ANOSR a abordat, în cadrul întâlnirii cu ministrul Daniel Funeriu, şi problema de reprezentare a studentului în proporţie de 25% în alegerea rectorului unei instituţii de învăţământ superior dar nu a primit “un răspuns oficial de la MECTS”.

“Ni s-a spus să înaintăm o propunere şi apoi vom primi un răspuns. Am mai vorbit despre metodologia de lucru pentru toate federaţiile”, a mai declarat reprezentantul ANOSR. Preşedintele Uniunii Studenţilor din România, Andrei Botez, a afirmat că în timpul discuţiilor cu ministrul Educaţiei, organizaţia pe care o reprezintă a ridicat problema recunoaşterii voluntariatului în universităţi. “Ni s-a spus să începem de la zero, că nu mai trebuie să discutăm despre lege. Că este bună sau nu, trebuie să ne adaptăm şi să lucrăm pe legea nouă”, a spus Botez. AGERPRES