A VI-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România durează cinci zile

sigla fosr.jpgAlianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România vă invită luni, 14 februarie, la deschiderea celui mai important eveniment pentru mişcarea studenţească, a VI-a ediţie a Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Deschiderea va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi, sala de spectacole, ora 16:00. Gazda forumului de anul acesta este Liga Studenţilor din Galaţi.

Timp de 5 zile, peste 150 de studenţi din toate centrele universitare vor dezbate politici şi soluţii pentru sistemul educaţional din România. Tema centrală din acest an este Dimensiunea socială a educaţiei-probleme şi soluţii. Primul eveniment major din cadrul forumului va fi dezbaterea “Legea Educaţiei -perspective şi amenintari”, în cadrul căreia a fost invitat şi Ministrul Educaţiei. Vor urma mai apoi patru workshopuri cu toţi participanţii, unde aceştia vor dezbate soluţiile identificate. În ziua de joi, liderii studenţilor vor participa la un workshop anti-corupţie susţinut de un reprezentant al Direcţiei Generale Anticorupţie – domnul subcomisar Nicuşor Pletea.

Obiectivul central al FOSR de anul acesta este realizarea unei politici clare cu soluţii pentru sistemul educaţional lipsit de echitate şi egalitatea de şanse în termeni de acces, participare şi finalizare a studiilor, condiţii de trăi şi de studiu, consiliere, suport financiar precum şi reprezentarea studenţilor. Astfel, se vor dezbate nevoile sociale ale studenţilor pe baza ultimului studiu realizat de ANOSR – “Nevoile sociale ale studenţilor – o prioritate ce necesită soluţii.” Ca rezultat, la sfârşitul evenimentului va fi prioritizarea problemelor de rezolvat pentru următoarea perioadă.

Taberele studenţeşti este un alt subiect sensibil ce va fi abordat pentru a se identifica soluţii. Acestea se vor a fi reformate pentru a răspunde întru totul nevoilor studenţilor. Ideile şi soluţiile vor fi dezbătute în prezenţa unui reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. Totodată, în cadrul forumului vom dezbate împreună cu reprezentanţii ANST activitatea autorităţii din ultima perioadă, ”Sprijinirea studenţilor – birocraţie sau rezultate?”.
Forumul este singurul eveniment la nivel naţional, în care se creează un cadru de dezbateri, educaţie formală şi non-formală şi unde se decid o serie de politici pentru învăţământul superior de către un număr de peste 150 de reprezentanţi ai studenţilor, din centrele universitare din România. Proiectul este o oportunitate de comunicare între studenţii reprezentaţi şi actorii din mediul academic, având că scop consolidarea mişcării studenţeşti într-o viziune comună.