Conducerea RMGC speră să obţină toate avizele necesare în următoarele luni

tanase_dragos.jpgDirectorul general al companiei Roşia Montană Gold Corporation, Dragoş Tănase, a declarat vineri la Alba Iulia că principala preocupare pentru 2011 este obţinerea avizelor pentru începerea construcţiei, arătând că speră ca în următoarele luni să se întâmple acest lucru.

“Nu pot să dau un pronostic, deci nu pot să spun când anume vom obţine avizele. Partea pozitivă este că ne aflăm în proces de evaluare (…). Din punctul nostru de vedere, credem că procedura poate fi încheiată foarte curând”, a spus directorul general al RMGC. Dragoş Tănase a arătat că, în prezent, Comitetul de Analiză Tehnică, format din experţi desemnaţi de mai multe ministere, evaluează Studiul de impact asupra mediului.

“Urmează ca acest CAT să emită recomandarea finală pentru acordul de mediu, după emiterea recomandării această recomandare finală merge către Guvern, unde este aprobată în şedinţă de guvern şi se emite acea hotărâre de guvern pentru emiterea acordului de mediu”, a explicat procedura Dragoş Tănase.
Directorul general al RMGC a subliniat că nu poate prognoza când se vor întâmpla aceste lucruri.

“Din punctul nostru de vedere, noi nu vorbim de ani, ci în următoarele luni sperăm că se vor întâmpla aceste lucruri”, a afirmat el. Reprezentantul RMGC a spus că în acest an compania o să reînceapă tot ceea ce înseamnă proiectarea tehnică de detaliu. “La momentul în care o să intrăm în faza de construcţie trebuie să avem proiecte tehnice detaliate de execuţie şi toată această parte de proiectare tehnică pentru implementarea proiectului minier va continua în 2011”, a declarat acesta.


Tănase a menţionat că, deşi proiectul minier nu a pornit, compania a angajat în acest an 200 de persoane şi a realizat alte câteva sute de locuri de muncă indirect, prin intermediul furnizorilor. El a arătat că RMGC va mai face angajări în acest an pe câteva proiecte. După obţinerea avizelor principale pentru proiect, compania o să demareze din nou achiziţia de proprietăţi. “Am cumpărat aproximativ 80 % din terenurile necesare proiectului. Trebuie să demarăm achiziţia pentru restul de 20 % din proprietăţi”, a spus Dragoş Tănase.


El a susţinut că în 2011 RMGC o să înceapă reabilitarea a două clădiri simbol pentru Roşia Montană, vechea şcoală şi primăria, fiind bugetat şi lucrul la 50 de case din zona istorică protejată din centrul comunei. Un alt obiectiv pentru anul curent este reînceperea programului de cercetări arheologice, a mai spus directorul general al companiei miniere. RMGC intenţionează să exploateze zăcământul auroargintifer de la Roşia Montană, care, potrivit specialiştilor, ar fi cel mai mare din Europa. Procedura de evaluare a proiectului de la Roşia Montană a fost oprită timp de trei ani. AGERPRES