Nouă şcoli din Bistriţa-Năsăud vor fi comasate, alte 13 îşi vor pierde personalitatea juridică

elevi in banci2.jpgNouă şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud vor fi comasate iar alte 13 îşi vor pierde personalitatea juridică începând cu anul şcolar 2011/2012, a declarat joi, în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean , Vasile Marc.

Dintre şcolile care vor fi comasate, trei sunt cu clase 5-8, fiind vorba de unităţile din satele Aluniş, Ţagu şi Jelna. Celelalte şase şcoli au doar clase din ciclul primar, în acest sens urmând să fie desfiinţate unităţile din trei cătune aparţinând comunei Târlişua, două din sate aparţinând comunei Matei iar cea de-a treia este în satul Ţagu, unde nu existau profesori titulari.

Şeful IŞJ Bistriţa-Năsăud spune că aceste şcoli aveau un număr foarte redus de elevi, de maximum cinci-şase, motiv pentru care nu mai puteau funcţiona în actuala formulă, ceea ce înseamnă că din toamnă elevii vor face naveta spre alte unităţi de învăţământ.

De asemenea, numărul unităţilor şcolare cu personalitate juridică va fi redus de la 123 la 110, având în vedere că noua Lege a educaţiei naţionale prevede ca o astfel de şcoală să nu aibă mai puţin de 300 de elevi. Inspectorul şcolar general a precizat că vor exista şi excepţii în cazul unor şcoli care, deşi nu îndeplinesc criteriul legat de numărul de elevi, nu pot fi arondate altor unităţi de învăţământ. AGERPRES