Caraş-Severin: Liceele cu profil tehnologic nu se află în preferinţele absolvenţilor de gimnaziu

elevi.jpgŞcolile de arte şi meserii şi liceele cu profil tehnic sunt luate în calcul la înscrierea în învăţământul liceal doar de o treime dintre absolvenţii şcolilor generale din Caraş-Severin, potrivit unor sondaje realizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean.


”Dacă în urmă cu 20-30 de ani părinţii îşi îndrumau copiii spre licee industriale şi şcoli profesionale pentru a avea o meserie sigură, acum, intrarea în câmpul muncii de la 18-19 ani nu mai reprezintă o prioritate”, a declarat, joi, Marius Şandru, directorul Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 2 din Reşiţa.

Înainte de 1989, când Reşiţa era unul dintre cele mai importante centre industriale ale României, liceele cu profil tehnologic erau căutate de mulţi absolvenţi de gimnaziu. În prezent, oferta Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin în profilul tehnologic este de 60 de clase, mai mare decât cererea formulată de directorii unităţilor de învăţământ – de 53 de clase – dar şi decât oferta la profilul teoretic – de 47 de clase – pentru anul şcolar 2011-2012.


”Conform normelor, proporţia ar trebui să fie de 55% pentru învăţământul tehnologic, iar 45% pentru învăţământul teoretic”, a precizat Adrian Doxan, inspector general la ISJ Caraş-Severin. În anul şcolar 2009-2010, gradul de ocupare în clasele a IX-a cu profil tehnologic a fost de aproape 90%. AGERPRES