În anul şcolar viitor se vor desfiinţa trei şcoli din judeţul Tulcea

elevi.jpgUn număr de trei unităţi de învăţământ din judeţul Tulcea fără personalitate juridică vor fi închise anul viitor, din cauza scăderii populaţiei şcolare, conform Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ). Inspectorul general al ISJ, Doru Marian Căpriţă, a declarat luni, în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Prefectură, că cele trei şcoli cu clasele I-IV sunt în satele Alba, comuna Izvoarele, Caugagia, comuna Baia, şi Dunavăţi de Sus, comuna Murighiol, elevii acestora dar şi preşcolarii urmând să fie transportaţi la şcolile din centrele de comună.

‘Ca urmare a caracterului de unicitate, anul şcolar viitor se vor menţine 25 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică fără ca acestea să îndeplinească condiţiile impuse de Legea educaţiei, potrivit cărora se constituie unităţi cu personalitate juridică şcolile care au cel puţin 150 de copii la nivel preşcolar şi cel puţin 300 de preşcolari şi elevi din celelalte nivele’, a declarat inspectorul general Doru Marian Căpriţă.

El a mai spus că două dintre unităţile de învăţământ în această situaţie se află în municipiul Tulcea, Seminarul Teologic şi Şcoala nr 14, restul situându-se atât în Delta Dunării, cât şi în zona de terasă a judeţului. Conform planului de şcolarizare pentru anul 2011-2012, numărul claselor de învăţământ preprimar şi primar vor creşte anul următor de la 375 la 391 de grupe, respectiv de la 473 la 479 de grupe, la nivelul învăţământului gimnazial constatându-se o scădere de la 453 de grupe în anul în curs la 450 de grupe anul şcolar viitor.


De asemenea, la nivelul învăţământului liceal, la un efectiv de 2.400 de absolvenţi de clasa a VIII-a s-au proiectat 81 de clase cu câte 30 de elevi, în condiţiile în care pentru anul şcolar în curs ISJ a proiectat la începutul anului calendaristic trecut 70 de grupe din care a realizat doar 64. În momentul de faţă, în judeţul Tulcea, există 81 de şcoli cu personalitate juridică şi 74 de unităţi structură fără personalitate juridică. AGERPRES