Problemele învăţământului, în dezbatere public la Tulcea

Aproximativ 200 de cadre didactice au participat luni la o dezbatere pe tema Legii educaţiei organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Tulcea, în cadrul proiectului “Tu faci legea de nota 10”. În timpul dezbaterii, la care a participat şi inspectorul general din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor, Gheorghe Fulea, profesorii tulceni s-au arătat nemulţumiţi din cauza ineficienţei programului guvernamental “Lapte şi corn”.

“Mai mult de jumătate din aceste produse sunt aruncate în curtea şcolii. Programul ar putea fi convertit în bani şi ar fi mai bine administrat de Consiliul şcolii, fiindcă doar 20% din copii au nevoie de produsele din acest program”, a declarat directorul Colegiului tehnic “Anghel Saligny” din Tulcea, Nistor Năparu.

El s-a arătat nemulţumit şi din cauza faptului că aplicarea principiului de plată per capita în învăţământ ar putea duce la un învăţământ de o calitate mai slabă. ‘Lucrurile variază de la o şcoală la alta, dar unitatea de învăţământ nu va mai fi interesată să promoveze calitatea, ci să aducă oameni cu salarii cât mai mici pentru a se încadra în alocaţiile bugetare. Iar acest lucru se întâmplă şi la alte şcoli’, a susţinut Nistor Năparu.


De altfel, cadrele didactice au prezentat şi problemele legate de încadrarea personalului didactic auxiliar şi a personalului nedidactic, descentralizarea sistemului de învăţământ fiind, în opinia reprezentantului MECTS, Gheorghe Fulea, o soluţie la acestea. ‘Programul ‘Lapte şi corn’ a fost util, dar şi-a epuizat eficienţa. Sunt mai multe variante care se analizează în momentul de faţă de către minister, acordarea de vouchere, a unor mese calde’, a afirmat la rândul său inspectorul general al ISJ Tulcea, Doru Căpriţă.


Reprezentanţii Consiliului părinţilor s-au arătat nemulţumiţi din cauza greutăţii mari a ghiozdanelor elevilor, programul “Şcoală după şcoală” fiind în opinia unor cadre didactice o soluţie a acestei probleme. Potrivit inspectorului general din cadrul MECTS, pe data de 22 aprilie cele 97 de acte normative care completează Legea educaţiei, intrată în vigoare în februarie, vor fi publicate pe site-ul ministerului şi vor fi dezbătute public timp de o lună. AGERPRES