Furnizarea gazului în şcolile din Bălan a fost sistată din cauza datoriilor

clasa_goala.jpgFurnizarea gazului în unităţile şcolare din oraşul Bălan a fost sistată din cauza datoriilor mari pe care Primăria le are către firma furnizoare. Inspectorul şcolar general Ferencz Salamon Alpar a anunţat, în şedinţa Colegiului Prefectural, că firma Hargita Gaz a sistat furnizarea gazului la cele două şcoli generale din Bălan, la Grupul şcolar “Liviu Rebreanu” şi la Grădiniţa “Floare de Colţ”.

Potrivit inspectorului şcolar general, situaţia va fi dificilă, după reluarea cursurilor, la grădiniţa cu program prelungit, unde nu se va mai putea găti pentru copiii care îşi petrec aici după-amiezele. Managerul de comunicare al firmei Hargita Gaz, Balint Kinga, a declarat, marţi, că Primăria nu a plătit decât o foarte mică parte din datoriile pe care le avea, chiar dacă a promis că va achita măcar facturile curente.

Din acest motiv, s-a aşteptat să se încălzească vremea şi copiii să intre în vacanţă şi s-a luat decizia sistării gazului. “Chiar am încercat să facem tot ceea ce este posibil, dar Primăria are acum datorii mai mari decât în septembrie, când a promis că va plăti datoriile curente. (…) Drept dovadă că suntem de bună-credinţă am aşteptat ca vremea să se încălzească, am consultat prognoza meteo şi nu am sistat gazul până când elevii nu au ieşit de la ultima oră de curs, înainte de vacanţă”, a spus Balint Kinga. Ea a precizat că s-au achitat sume foarte mici din totalul datoriei, ultima plată fiind efectuată în luna februarie. Cifrele furnizate de managerul de comunicare al Hargita Gaz arată că restanţele Primăriei se ridică la aproximativ 410.000 lei.

Viceprimarul din Bălan, Nistor Imre, spune că nu a putut să se ţină de promisiunea de a plăti facturile curente întrucât la rectificarea bugetară din luna decembrie oraşul nu a primit niciun leu. În plus, legea nu permite plata facturilor curente până când nu sunt achitate restanţele. El a explicat că din fondurile pe care le-a avut la dispoziţie a reuşit să plătească, din luna octombrie şi până în februarie, suma de 136.000 de lei.

Nistor Imre a mai spus că a fost înaintat un proiect de hotărâre de Guvern şi se speră ca Executivul să aloce fonduri pentru plata datoriilor pe care Primăria le are. “Toate promisiunile pe care eu le-am făcut în luna octombrie au fost legate de banii pe care trebuia să-i primim în luna decembrie, la rectificare. Nu ştiu din ce motiv nu am primit niciun leu. Acum sperăm din nou că se vor aloca bani, pentru că am înaintat un proiect de hotărâre de Guvern”, a declarat Nistor Imre.

În luna octombrie a anului trecut, cei aproximativ 1.000 de elevi de la şcolile din Bălan au stat în vacanţă forţată, timp de o săptămână, după ce Hargita Gaz a sistat furnizarea gazului. În urma discuţiilor purtate de autorităţile locale şi judeţene cu conducerea firmei, dar şi a alocării unei sume din Fondul de rezervă de către Consiliul Judeţean, s-a reluat furnizarea gazului, iar elevii au revenit la cursuri. AGERPRES