Două expoziţii şi un simpozion au marcat Ziua mondială a cărţii şi Ziua Bibliotecarilor din România la Bacău

carti.jpg‘Ziua Mondială a Cărţii’ şi ‘ Ziua Bibliotecarilor din România’ au fost marcate , sâmbătă, la Bacău, prin lucrările simpozionului ‘Bibliotecari băcăuani în presa locală’. În cadrul acestei manifestări, scriitori, lucrători ai Bibliotecii judeţene ‘Costache Sturza’, autorităţi locale, studenţi, oameni de cultură din judeţ au evocat contribuţia bibliotecarilor băcăuani la stimularea lecturii şi studiului bibliofil, dar au vorbit şi despre utilizarea tehnologiilor moderne în viaţa bibliotecilor pentru a le menţine în circuitul de interes al publicului.

Simpozionul a fost întregit de vernisajul expoziţiilor ‘Comori de carte veche românească’, ce include mai bine de o sută de volume din ediţii apărute între anii 1798 şi 1918, aflate în colecţii publice şi particulare băcăuane, precum ‘Călătorii în lumea cărţii’, fotodocumentar privind istoria tipării şi difuzării cărţilor.

Din anul 1995, la iniţiativa UNESCO, se sărbătoreşte în întreaga lume, din doi în doi ani, la 23 aprilie, ‘Ziua Mondială a cărţii şi a Dreptului de Autor’, având drept scop promovarea dreptului şi libertăţii lecturii, deviza sărbătorii mondiale din acest an fiind ‘Lectură pentru toţi’.
‘În anul 1998, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice, considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, a adăugat la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie şi Ziua Bibliotecarului din România, prilej de manifestări complexe între care simpozioane, schimburi de experienţă, sesiuni de comunicări, vizite inter –
bibliotecare, excursii şi expoziţii de carte’, a declarat pentru Agerpres Gabriela Muraru, purtător de cuvânt al Bibliotecii judeţene ‘Costache Sturza’ din Bacău. AGERPRES