ISJ Vâlcea reclamă numărul redus de psihopedagogi la efectivul de elevi

ene gabriela.jpgŞeful inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, prof. Gabriela Ene, susţine că numărul de psihopedagogi este prea mic raportat la cel al elevilor din judeţ – de 1 la o mie. Gabriela Ene a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că din cauza limitării posturilor a devenit foarte dificilă consilierea psihopedagogică a elevilor.

“Dar, deşi sunt puţini, pot spune că îşi fac treaba. Foarte multe dintre problemele cu care se confruntă sunt în domeniul drogurilor, fie etnobotanice, fie de altă natură, sau al violenţei – din familie sau de grup. Abandonul şcolar are o pondere mai mică, mai mult în cazul adolescentelor însărcinate. Opoziţia în multe cazuri o întâlnim la părinţi, la acele familii bune care nu doresc mediatizarea cazurilor propriilor copii şi atunci merg până la nerecunoaşterea problemei respective”, a afirmat inspectorul general de la Vâlcea.

Dacă toate liceele vâlcene au un psihopedagog, nu toate şcolile generale beneficiază de astfel de servicii, Gabriela Ene subliniind că multe dintre problemele tinerilor vin încă de la vârste fragede, în liceu ele doar acutizându-se.


“Trebuie mers mult mai devreme în educaţia tinerilor de astăzi. Problemele de natură educaţională, derapajele pot apărea şi în ciclul gimnazial. Mai târziu, la liceu, multe asemenea probleme devenind grave. Consumul de etnobotanice, de alcool, deviaţii comportamentale nu mai sunt exclusive şi specifice vârstei liceale. Avem o emancipare prost înţeleasă, avem copii care în gimnaziu nu beneficiază de un cămin, părinţii fiind plecaţi la muncă în străinătate şi ştim ce înseamnă să creşti cu bunicii sau cu alte rude doar”, a adăugat Ene. În judeţul Vâlcea sunt doar 50 de psihopedagogi care ţin de Inspectoratul Şcolar Judeţean, mai existând însă şi personal de consiliere la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului care preiau cazuri de natură socială. AGERPRES