ISJ Vâlcea doreşte reînfiinţarea unor specializări tehnice în şcoli cerute pe piaţa muncii

ene gabriela.jpgInspectorul general şcolar din Vâlcea, prof. Gabriela Ene, se declară nemulţumită de dispariţia din şcolile din judeţ a unor specializări care în prezent ar fi fost necesare pe piaţa muncii, cum ar fi sudor sau confecţioner.

“Trebuie depuse eforturi concentrate ale şcolii împreună cu părinţi şi elevi pentru orientarea profesională. Este dramatic din punct de vedere economic să vezi azi firme care caută sudori, mecanici turbinişti, prelucrători prin aşchiere sau confecţioneri marochinărie şi nu există pe piaţa de şcolarizare. Vinovaţi aici sunt în primul rând părinţii. Ei sunt poate cei care au deturnat într-un fel destinul unui copil care poate avea talent la tehnologii şi era slab la limba română, dar au vrut să-l vadă avocat. Trebuie o reformă şi mentală şi structurală a modului de a gândi azi inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor de şcoală”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Gabriela Ene.

În acest sens, ISJ Vâlcea a creat Şcoala părinţilor, unde profesori, elevi şi părinţi vor purta discuţii pentru consiliere şi orientare şcoală şi pe meserii. “Se va pleca încă din grădiniţă, din preşcolar, cu o monitorizare a aptitudinilor copiilor astfel încât la 14 ani elevul să fie orientat înspre ce va face, ce cursuri sau ce specializare va aborda. Sincer, din multe puncte de vedere copiii sunt mai maturi în decizii decât proprii părinţi”, a mai spus prof. Gabriela Ene.

Astfel, în ultimul an, două licee industriale vâlcene au creat, potrivit şefului ISJ, profile noi adaptate pieţei muncii. Se caută particularizarea unor licee industriale vâlcene, astfel încât să existe din nou unităţi de învăţământ cu specific de construcţii, mecanic, sportiv. Totodată, reprezentantul ISJ a prezentat posturile vacante/titularizabile din învăţământul vâlcean, în număr de 63, doar 3 în mediul urban – Horezu, Berbeşti şi Drăgăşani – restul fiind în mediul rural. AGERPRES