Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău a sărbătorit 50 de ani de la înfiinţare

bacau_univ_alecsandri.jpgÎn perioada 23-29 mai 2011, Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Manifestările dedicate celor 50 de ani învăţământ superior băcăuan au început de luni, 23 mai 2011, ora 9.00, cu “Ziua porţilor deschise”, prilej cu care peste 1000 de elevi din judeţele Bacău şi Neamţ au vizitat amfiteatrele, laboratoarele, baza sportivă, şi biblioteca Universităţii, luând totodată cunoştinţă şi cu oferta educaţională pentru anul universitar 2011-2012.

Tot luni, începând cu ora 15.00, în aula Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău, a avut loc prima şedinţa festivă a Senatului, care a cuprins două momente importante: primul a fost reprezentat de dezvelirea plăcilor omagiale dedicate celor 50 de ani de învăţământ superior băcăuan, iar al doilea moment l-a constituit un omagiu adus înaintaşilor. Cu această ocazie, conform hotărârii Senatului, s-au acordat Diplome de Onoare tuturor cadrelor didactice care au funcţionat în cadrul Universităţii, şi titlul de Profesor Emerit tuturor cadrelor didactice care au deţinut funcţii de conducere de-a lungul timpului în Universitate.

Manifestările au continuat astfel:

– Marţi, 24 mai de Cursul festiv al promoţiei 2011 (cea de-a 48-a promoţie a Universităţii), Conferinţa studenţilor din cadrul DPPD – “Mesaj pentruTINE(RI)” – , manifestare inclusă în Săptămâna Europeană a Tineretului şi Colocviul Internaţional “Moduri de reprezentare a locului şi spaţiului în discursul cultural european/globaliza(n)t”.

– Miercuri, 25 mai la Facultatea de Inginerie s-au deschis lucrările celei de-a IX-a ediţii a Conferinţei Internaţionale OPROTEH 2011 – la care au participat numeroşi delegaţi din Italia, Grecia, Spania, Israel, Bulgaria, Serbia , Maroc, Republica Moldova şi România.

Aniversarea celor 50 de ani de învăţământ superior băcăuan a continuat cu lansarea de carte a prof.univ.dr. Gheorghe Mustaţă – “Gh. Hasan, incidentele mele cu lumea”. Profesorul universitar doctor Gh. Hassan a fost primul rector al Universităţii.
“Seara absolventului”, a fost acţiunea care încheiat seria evenimentelor de miercuri.

– Şedinţa festivă a Senatului de joi 26 mai, unde s-au acordat plachete aniversare şi Diplome Jubiliare tuturor participanţilor din ţară şi străinătate, precum şi oficialităţilor locale şi colaboratorilor instituţiei de învăţământ, a fost precedată de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, doamnei prof.univ.dr. Doina Banciu de la Universitatea din Bucureşti.

S-au primit mesaje de felicitare de la Universităţi din Franţa, Italia, Spania, Grecia, Serbia, Republica Moldova, Maroc, de la Ambasada Franţei din Bucureşti, de la AUF (Agenţia Universitară a Francofoniei), precum şi de la numeroase Universităţi din ţară. Mesaje deosebite au transmis de asemenea şi reprezentanţii instituţiilor administrative locale şi a societăţilor comerciale locale.

– Vineri, 27 mai, la Facultate de Ştiinţe a avut loc deschiderea Conferinţei Naţionale cu participare Internaţională de Matematică “Gheorghe Vrânceanu”. Printre invitaţii de marcă ai conferinţei s-au numărat academicienii Radu Miron, Mitrofan Cioban şi Ioan Tomescu. În cadrul evenimentelor asociate conferinţei, au avut loc două prezentări de cărţi ştiinţifice publicate în 2011 de către cadrele didactice ale Catedrei de Matematică şi Informatică. Este vorba despre cartea “Modern optimization”, având ca autori pe profesorii universitari Vasile Postolică de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău şi Angel Garrido de la UNED, Madrid, Spania, publicată la Editura Matrix Rom din Bucureşti şi despre cartea “Modern Paradigms in Computer Science and Applied Mathematics: a handbook for PhD students and researchers” coordonată de Bogdan Pătruţ şi Cerasela Crişan, publicată la Editura AVM din München.

Tot vineri, la Centrul Europe Direct s-au desfăşurat lucrările Forumului “Sustenabilitate şi politici în domeniul energetic”.

– Facultatea de Ştiinţe ale Mişcării, Sportului şi Sănătăţii, din cadrul Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău, a încheiat săptămâna manifestărilor omagiale, cu cea de-a treia ediţie a Conferinţei Internaţionale “Realizări şi perspective în domeniul educaţiei fizice şi sportului în contextul interdisciplinarităţii în învăţământul european”.

Printre participanţii la eveniment s-au numărat Branislav Antala, prof.univ.dr. al Universităţii Comenius din Bratislava (Slovacia), preşedintele Federaţiei Internaţionale de Educaţie Fizică (FIEP), prof.univ.dr. Jaromír Sedláček, secretar general FIEP şi prof. univ. dr. Joseph Pierre de Hillerin, directorul Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport, din România.

bacau_univalecsandri.jpg