Bacalaureatul din judeţul Alba, supravegheat cu zeci de camere

camera_supraveghere.jpgZeci de camere de supraveghere, oferite de Instituţia Prefectului, vor fi instalate în cele 13 centre de examinare din Alba de către Inspectoratul Şcolar, la probele scrise de la Bacalaureat, iar la Colegiul “Lucian Blaga” din municipiul Sebeş va fi pus în funcţiune, în fiecare sală, propriul sistem video.

Şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Alba, Cornel Sandu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că peste 60 de camere de filmat vor fi amplasate în centrele de examinare din judeţ, pentru a descuraja orice tentativă de fraudare. Camerele video vor fi puse la dispoziţia ISJ de Instituţia Prefectului Alba, care le-a folosit la alegerile din 2008.

În schimb, cu toate că legislaţia permite acest lucru din acest an, nicio asociaţie de părinţi, organizaţie neguvernamentală sau reprezentanţi ai societăţii civile nu au solicitat autorizaţie de acces pentru a fi prezenţi în centrele de examen şi de a vedea la faţa locului ce se întâmplă într-o zi de Bacalaureat.

În judeţul Alba au fost stabilite 13 centre de examen şi trei centre zonale de evaluare. Două din centrele de examen, de la Abrud şi Baia de Arieş, funcţionează fiecare cu un efectiv de sub 250 de elevi, pentru a nu-i deplasa la zeci de kilometri distanţă. Din cei aproape 5.000 de potenţiali elevi care ar fi trebuit să susţină examenul de Bacalaureat (promoţie curentă şi anterioară) s-au înscris aproape 4.300.

În sesiunea 2010 au promovat examenul de Bacalaureat doar 63,62% dintre candidaţi, spre deosebire de 2009 când au fost declaraţi admişi peste 81,3%. Anul trecut au fost şi opt elevi eliminaţi pentru tentativă de fraudă. AGERPRES