Doar unul din cele 28 de licee din judeţul Botoşani a avut promovabilitate de 100%

bacalaureat10.jpgDoar unul dintre cele 28 de licee din judeţul Botoşani a înregistrat o rată de promovabilitate de 100% la prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an, potrivit datelor prezentate de Inspecoratul Şcolar Judeţean.

Statisticile arată că toţi cei 20 de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi au fost declaraţi admişi.

Pe locul al doilea în clasamentul ratei promovabilităţii se află Colegiul Naţional ‘Mihai Eminescu’, ai cărui elevi au promovat în procent de 99,53% bacalaureatul. Singurul care a fost respins este un elev care a fost prins copiind şi a fost eliminat din examen. Pe locul al treilea s-a situat Colegiul A.T. Laurian cu o promovabilitate de 96,55%.

La popul opus, cea mai scăzută rată de admitere, 6,32%, a fost înregistrată la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară, unde din totalul celor 295 de elevi înscrişi la examen doar 18 au fost declaraţi admişi. La Grupul Şcolar ‘Petru Rareş’ doar patru din cei 63 de absolvenţi de clasa a XII-a au trecut bacalaureatul, ceea ce sa făcut ca procentul de promovabilitate să fie de doar 6,56%. La nivelul judeţului Botoşani, promovabilitatea a fost de 56%.

Datele IŞJ arată că din totalul celor 3.641 de elevi au promovat 1.997 şi au fost respinşi 1.562 elevi. Alţi 55 au absentat, iar şapte au fost eliminaţi pentru fraude. ‘Procentul este mult sub aşteptările noastre. Ne-am fi dorit ca nivelul de pregătire al elevilor să fie mai bun, dar acestea sunt adevărurile dureroase ale unui examen corect. Putem pune rezultatele pe seama trecerii prin liceu într-un mod superficial’ a afirmat şeful IŞJ, Alexandrina Ada Macovei, care consideră că şi familia, dar şi sistemul de învăţământ au partea de responsabilitate pentru promovabilitatea scăzută la bacalaureat. În 2010, promovabilitatea la nivel judeţean a fost de 82%, iar în 2009 de 97%. AGERPRES