Şeful Inspectoratului Şcolar Sălaj: “Bacalaureatul trebuie descărcat de miza admiterii la facultate”

abrudan_ioan.jpgInspectorul general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Abrudan, crede că rezultatele slabe de la examenul de Bacalaureat din acest an se datorează şi presiunii foarte mari la care sunt supuşi absolvenţii, în condiţiile în care nota este decisivă pentru admiterea ulterioară la o facultate.

În opinia lui Ioan Abrudan, nu este normal ca la admiterea la Facultatea de Construcţii să conteze nota de la unele materii de bacalaureat, precum limba română, care nu au nici o legătură cu domeniul construcţiilor.

În plus, şeful ISJ a precizat că unii elevi au ajuns chiar să copieze pentru o notă mai bună, chiar dacă, în condiţii normale ar fi putut promova examenul, dar cu o notă mai mică, dând exemplul unei eleve din Şimleu Silvaniei, premiantă, care a fost eliminată din examen după ce asupra ei a fost găsit un telefon mobil şi un dispozitiv hands free.

“Se pune foarte frecvent întrebarea: de ce copiază elevii? Este foarte simplu de răspuns la această întrebare. Este, sigur, mentalitatea. Am avut un copil eliminat din examen a Şimleu Silvaniei. Dascălii care au îndrumat-o pe fata aceasta spuneau: indiferent la care din materii ar fi intrat, ar fi putut lua notă mai mare de 7. Deci cel puţin 7 ar fi putut lua. Şi totuşi, ea a ales calea … De ce? Pentru faptul că vroia să facă performanţă, să fie cât mai sus, conştientă de faptul că în funcţie de această medie, de la bacalaureat, intră sau nu la facultate şi, în funcţie de acestă medie, intrând, intră pe un loc bugetat sau pe un loc cu plată. Deci, vreau să vă spun că acest examen are o miză foarte importantă. (…) Cred că dacă descărcăm de această miză, prea puternică, examenul de bacalaureat, el poate să decurgă în condiţii de mult mai mare normalitate. Mie mi-ar place să ajungem la această formulă, să nu mai trebuiască să aducem jandarmii la uşile liceelor, să nu mai trebuiască să mutăm profesorii dintr-un centru în altul, să-i lăsăm să-şi evalueze activitatea elevilor lor, pentru că mă bazez pe conştiinciozitatea, loialitatea şi corectitudinea dascălilor”, a precizat Ioan Abrudan, marţi, într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, şeful ISJ a precizat că promovabilitatea la Bacalaureat a scăzut, în Sălaj, cu peste 20 de procente, comparativ cu anul trecut, din mai multe cauze, prin care faptul că, de acestă dată, nu a mai fost acceptată ideea că elevii pot “comunica” cu colegii, în timpul examenului, la fel ca în alţi ani.

În plus, Abrudan a arătat că un număr mare de absolvenţi au luat note peste cinci la toate materiile, dar nu au avut media şase, în vreme ce o altă parte din cei prezenţi la examen sunt absolvenţi din generaţiile anterioare, care nu s-au pregătit suficient.

În Sălaj, s-au prezentat la Bacalaureat 2.499 de absolvenţi, 1.466 promovând examenul, un elev eliminat şi 1.032 respinşi, cu o promovabilitate de 58,66%, comparativ cu circa 79% în 2010. Numărul contestaţiilor depuse a fost de 659, rezultatul final urmând a fi făcut public pe 8 iunie. AGERPRES