4.760 de locuri bugetate şi 9.026 cu taxă, la admiterea la Universitatea Babeş-Bolyai

ubb.jpgUniversitatea Babeş-Bolyai scoate la concurs, la examenul de admitere pentru sesiunea din luna iulie, la cele 21 de facultăţi, 4.760 de locuri bugetate şi 9.026 cu taxă, iar înscrierile vor începe luni, 11 iulie.

Potrivit site-ului UBB, pentru licenţă, forma de învăţământ la distanţă, UBB asigură 2.685 de locuri cu taxă. Asemănător anilor precedenţi, UBB va organiza două sesiuni pentru concursul de admitere, prima în iulie, iar cea de-a doua în luna septembrie. Candidaţii se pot înscrie atât la UBB, cât şi în centrele regionale din Sfântu-Gheorghe, Satu-Mare, Sighetu-Marmaţiei, Bistriţa şi Zalău, pentru toate specializările, la toate facultăţile din UBB.

Centrele regionale de înscriere dispun de întreaga documentaţie necesară pentru admitere, inclusiv de posibilitatea de achitare a taxei de examen, care este de 30 de lei, iar pentru Facultatea de Biologie şi Geologie şi Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului – de 50 de lei. Taxa de şcolarizare pentru nivelul licenţă variază între 2.000 şi 5.500 de lei, cea maximă fiind la Facultatea de cinematografie, fotografie şi media. Pentru detalii complete referitoare la sesiunea de admitere 2011 la UBB, absolvenţii de liceu cu bacalaureat pot consulta site-ul http://admitere.ubbcluj.ro.

UBB asigură, prin profilul ei multilingual şi multicultural, posibilităţi de cunoaştere calificată a culturilor istorice din România şi din lumea modernă. Cu extensii universitare amplasate în zece oraşe din regiune – Sighetu-Marmaţiei, Bistriţa, Satu-Mare, Zalău, Gheorgheni, Sfântu-Gheorghe, Odorheiu-Secuiesc, Miercurea-Ciuc, Târgu-Mureş şi Sibiu – UBB a dezvoltat una din cele mai ramificate reţele universitare din ţările europene. Universitatea clujeană dispune de peste 140 în Cluj-Napoca şi în cele zece oraşe menţionate. Numai între anii 1993 şi 2009, în Cluj-Napoca au fost achiziţionate de către UBB noi clădiri în care funcţionează, în prezent, Institutul de Cercetări Experimentale Interdisciplinare şi Facultăţile de Ştiinţe Politice, de Studii Europene, de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, de Matematică şi Informatică, de Sociologie şi Asistenţă Socială. Sunt în curs de construcţie alte sedii noi.

Multe clădiri, precum cele ale Facultăţilor de Drept, de Studii Europene, de Biologie şi Geologie, de Chimie şi Inginerie Chimică, de Educaţie Fizică şi Sport, de Geografie au fost modernizate. Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor are un amplasament nou, la standarde internaţionale contemporane. Echiparea electronică este din cele mai avansate. Apoi reţeaua de centre culturale internaţionale – American, German, Britanic, Italian şi Francez – şi a bibliotecilor de limbă spaniolă, ebraică, poloneză, a limbilor ţărilor nordice ale continentului este cea mai extinsă din România. Totodată, Biblioteca Centrală Universitară este cea mai mare biblioteca universitară din ţară. Echiparea laboratoarelor se află în cursul unei reforme ample.

Deviza UBB este ca fiecare student să aibă acces la Internet. În ultimii ani, au fost inaugurate “Universitas Student House” (2008), Bazinul de nataţie (2009) şi Baza de practică Baru Mare (2009). Modernul cămin “Economica I” s-a deschis în 2006, “Economica II” a intrat în funcţiune în 2009, iar în 2010 a început construcţia modernului cămin studenţesc “Sportul XXI”. AGERPRES