Conferinţa Naţională “Instalaţii pentru construcţii şi economia de energie” a ajuns la a XXI-a ediţie

instalatii1.jpgÎn perioada 7-8 iulie s-a desfăşurat la Iaşi ediţia a XXI-a Conferinţei naţionale cu participare internaţională “Instalaţii pentru construcţii şi economia de energie”.

Problema energiei este deja una dintre cele mai acute “probleme globale” cu care se confruntă contemporaneitatea. Soluţionarea acesteia presupune o abordare realistă a resurselor energetice şi este condiţionată de unitatea de interese a tuturor factorilor de decizie şi de acţiune. Organismele responsabile stabilesc politici şi strategii de dezvoltare pe termen scurt, mediu şi lung, menite să ofere o astfel de soluţionare responsabilă.

Direcţiile de intervenţie sunt în continuă schimbare şi adaptare la caracteristicile momentului şi locului. Este cazul şi directivei europene privind eficacitatea energetică a clădirilor şi instalaţiilor aferente – EPBD, promovată în 2002 şi revizuită în 2010, directivă în care se propune o politică energetică extrem de ambiţioasă: reducerea cu 20% din emisiile de gaze cu efect de seră până în 2020 şi a unei economii de energie de 20% până în 2020, simultan cu schimbarea soluţiilor de procurare a energiei pentru acestea din surse regenerabile. Clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie şi 36% din emisiile de CO2 din UE.

Ne aflăm deci în prezent într-o fază de tranziţie spre sursele alternative de energie şi menirea noastră este de a oferi soluţii noi. Acestea sunt premisele care au stat la baza organizării celei de-a XXI-a ediţii a Conferinţei.

Din tematica evenimentului menţionăm:

– Necesitatea revizuirii metologiilor de calcul a performanţei energetice a instalaţiilor de apă caldă menajeră şi a certificatului energetic pentru clădiri;

– Sisteme integrate de valorificare a surselor de energie regenerabilă şi recuperabilă;

– Paleotehnica în perioada istorică caracterizată dominant şi de globalizare;

– “CRYO-HY” – un nou laborator de cercetare românesc ce vine în sprijinirea tehnologiilor energetice;

– Sisteme ecologice de canalizare;

– Casa pasivă – consumuri energetice şi confort termic – aplicarea programelor de calcul DOSET-PEC şi WABI;

– Soluţii de pompare antiincendiu de la Grundfos şi EuP 2013. Noua legislaţie pentru pompe de circulaţie eficiente energetic. Pompe pentru sisteme de instalaţii eficiente energetic;

– Informaţii privind activitatea auditorilor energetici din România. 2006-aprilie 2011.

Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Inginerilor de Instalaţii din România – Filiala Moldova, Facultatea de Construcţii şi Instalaţii a Universităţii Tehnice “Gh. Asachi” Iaşi – Catedra de Instalaţii pentru Construcţii, Academia de Ştiinţe Tehnice – Filiala Iaşi, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România – Filiala Iaşi, împreună cu Compania de Construcţii şi Instalaţii SC DAS SRL din Iaşi.