Peste 7.000 de dosare pe cele 6.860 de locuri scoase la admitere de UAIC Iaşi

univ_cuza_iasi.jpgPeste 7.000 de absolvenţi de liceu care au obţinut diploma de Bacalaureat s-au înscris, până acum, la una dintre cele 15 facultăţi ale Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, perioada de înscrieri urmând să se încheie pe 16 iulie.

Potrivit statisticilor realizate de reprezentanţii universităţii, în cinci zile de la începerea înscrierilor au fost depuse 7.313 dosare, pentru anul universitar 2011 – 2012 fiind scoase la concurs 6.860 de locuri, dintre acestea 3.360 la buget, iar 3.500 sunt cu taxă. Cea mai căutată facultate rămâne, ca şi anii anteriori, cea de Economie şi Administrarea Afacerilor, unde au fost depuse 1.708 dosare pe cele aproximativ 2.000 de locuri.

În clasamentul preferinţelor absolvenţilor de liceu rămân şi Facultăţile de Litere cu 864 de dosare pe 733 de locuri, Drept – 589 dosare pe 444 locuri şi Filosofie – 858 de dosare pe 710 locuri. Totodată, Facultatea de informatică este şi ea căutată, pe cele 345 de locuri fiind depuse deja 483 dosare. Geografia este un alt domeniu de interes, pe cele 506 locuri scoase la concurs fiind depuse 583 de dosare, cele mai multe dintre acestea, 488, fiind la specializarea Geografie.

Concurenţă este şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă, pe cele 235 de locuri fiind depuse 227 de dosare. La Facultatea de Psihologie au fost depuse 545 dosare pe cele 125 locuri. La polul opus se află Facultatea de Fizică, unde au fost depuse 30 de dosare, deşi sunt scoase la concurs 130 de locuri la buget.

Admiterea este organizată, la majoritatea facultăţilor, sub forma concursului de dosare, singura excepţie fiind la Facultatea de Drept, unde candidaţii vor susţine, începând din acest an, o probă la Limba română ce va reprezenta 50 la sută din media finală. De anul acesta, candidaţii vor avea la dispoziţie şi patru specializări în limbi străine – Administrarea afacerilor, Informatică şi Matematică (în engleză – n.r.), respectiv Geografia turismului (în limba franceză – n.r.). Pentru aceste specializări, candidaţii vor prezenta la înscriere un certificat de competenţe lingvistice eliberat de o instituţie recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. În lipsa unui astfel de document, vor susţine o probă de competenţă lingvistică notată cu admis/ respins.

De asemenea, la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, unde sunt 821 de locuri fără taxă, 1.145 de locuri cu taxă, înscrierea se poate face şi online, pe baza unor copii scanate ale actelor, împreună cu chitanţa care dovedeşte plata taxei de înscriere. Printre cele 6.860 de locuri scoase la concursul de admitere, conducerea UAIC pune la dispoziţie şi 40 de locuri finanţate de la bugetul de stat pentru candidaţii de etnie romă şi 33 de locuri pentru candidaţii din Republica Moldova care au terminat un liceu în România. Candidaţii moldoveni se mai pot înscrie şi pe unul dintre locurile cu taxă scoase la concurs, indiferent dacă au terminat liceul în România sau Republica Moldova. AGERPRES