Comisia de Etică a Universității București a fost nominalizată la Premiul Cetăţeanului European al Anului 2016

univ_buc_intreaga.jpgComisia de Etică a Universităţii Bucureşti a fost nominalizată la Premiul Cetăţeanului European al Anului 2016. Potrivit unui comunicat al UB, nominalizarea a fost făcută de eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European.

“Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti s-a manifestat, în momente de puternice presiuni politice şi media, ca un veritabil apărător al valorilor eticii şi al integrităţii academice din învăţământul universitar european. Prin verdictele de plagiat pe care le-a exprimat, în conformitate cu standardele academice europene, pentru lucrările de doctorat ale mai multor demnitari români, inclusiv a unui prim-ministru în funcţie, Comisia de Etică şi-a arătat ataşamentul fără echivoc faţă de valorile care guvernează sistemul academic european. Mai mult decât atât, acţiunile sale au devenit adevărate acte de curaj pentru că au fost făcute sub presiune politică în condiţiile în care autorităţile executive, inclusiv ministerul de resort, au operat pe loc mai multe schimbări legislative pentru a împiedica pronunţarea unor verdicte cu valoare juridică”, se precizează în motivarea propunerii, conform comunicatului UB.

De asemenea, este evidenţiat faptul că organismul de etică al UB a luat “o poziţie fermă în cazul deţinuţilor, majoritatea provenind din sfera politică şi publică, ce au beneficiat de o reducere a pedepsei cu închisoarea de 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi a cerut abrogarea acestor prevederi legale”.

“Într-o societate în care instituţii publice a căror funcţionare a fost şubrezită de corupţie, dar care astăzi a devenit un etalon în lupta anticorupţie din regiune, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti s-a înscris în rândul puţinilor dar curajoşilor apărători ai valorilor democratice europene”, se mai arată în motivarea propunerii.

Parlamentul European acordă, anual, începând cu 2008, Premiul Cetăţeanului European al Anului, prin care premiază activităţile şi iniţiativele realizate de cetăţeni, grupuri, asociaţii sau organizaţii, care, prin acţiunile lor de zi cu zi, promovează valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înţelegeri reciproce şi a unei integrări mai puternice în rândul cetăţenilor statelor membre şi care au facilitat cooperarea transfrontalieră sau transnaţională pe termen lung în vederea consolidării spiritului european.

Fiecare membru al Parlamentului European are dreptul să nominalizeze anual, pentru această distincţie, o singură persoană, grup, asociaţie sau organizaţie, laureaţii urmând a fi decişi de către o comisie specială desemnată de PE.

De-a lungul vremii, din România au câştigat Premiul Cetăţeanului European al Anului, printre alţii, Andrei Pleşu (2014), Societatea “Timişoara” (2014) şi Ioana Avădani (2013). AGERPRES