Daniel Funeriu: “ Pentru prima oară în 20 de ani, avem certitudinea că examenul de titularizare a fost organizat correct”

funeriu interviu.jpgCadrele didactice care nu au reuşit să se titularizeze vor putea susţine în scris concursul de suplinitori, a declarat, joi, la Iaşi, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Conform acestuia, cei care nu au obţinut peste nota 5,00 la examenul de titularizare susţinut în luna iulie pot să vină în luna august să dea un examen scris, să fie evaluaţi pentru a avea astfel o a doua şansă. În învăţământul românesc, susţine Funeriu, este nevoie de dascăli de calitate.

“Pentru prima oară în 20 de ani, avem certitudinea că examenul de titularizare a fost organizat corect. S-a văzut un progres şi anul trecut, însă, în acest an, avem certitudinea că examenul a fost organizat corect, iar acest lucru se vede din distribuţia notelor, celebra curbă a lui Gauss. Altfel spus, avem un număr mai mare de note medii decât avem de note mici sau de note mari. Acest examen de titularizare şi consecinţele lui reprezintă o ruptură cu trecutul”, a opinat Funeriu.

Ministrul Educaţiei a declarat totodată că o consecinţă imediată a examenului de titularizare este că, parte a concursului de titularizare, concursul de suplinire să se desfăşoare conform acelor proceduri folosite şi în concursul din 13 iulie.

“Acest lucru înseamnă, spus pe româneşte, că nu va mai fi posibilă ocuparea unor posturi din preuniversitar de către oameni care nu au note corecte la examenul de titularizare. Nu vor mai fi celebrele examene orale care fac posibile anumite aranjamente la nivel local. Va fi exigenţă în selectarea resursei umane. Cred că elevii merită acest lucru. Cred că acum, când am pus o oglindă clară în faţa societăţii, cred că este o măsură corectă şi mă bucur că sindicatele din învăţământ, în urma discuţiilor pe care le-am avut ieri (miercuri – n.r.) la minister, nu doar au aprobat acest lucru, ci au participat efectiv la redactarea acestei părţi a metodologiei. Am semnat ieri seară, (…) ordinul de ministru care instituie această exigenţă şi la concursul din luna august”, a spus ministrul Funeriu.

La rândul său, secretarul de stat în MECTS Oana Badea a precizat că posturile rămase libere în învăţământul preuniversitar, după titularizare, vor fi ocupate printr-un concurs organizat pe 4 august. “Pe 4 august, va fi concurs probă scrisă, va fi monitorizare video, rezultatele ne interesează să fie cele reale. În consecinţă, cei mai buni vor ajunge în faţa elevilor. Ulterior vom avea aşezările care se vor face conform calendarului. Există noutăţi şi în această privinţă. În acest an ne-am propus să reducem numărul de necalificaţi care ajung în faţa elevilor şi pot fi proceduri pe care le-am agreat cu membrii sindicatelor ieri (miercuri – n.r.) la minister. Nu numai titularii vor putea lua ore (peste norma didactică – n.r.), ci şi suplinitorii calificaţi care vor obţine note peste 7,00. În consecinţă, orice participant la concursurile din 2011, care ia note peste 7,00, chiar dacă nu este titular, pe lângă cele 18 ore mai poate opta pentru încă nouă ore. Veţi vedea că întregul proces va fi îmbunătăţit simţitor şi mulţumesc sindicatelor”, a spus aceasta. AGERPRES