Mai puţin de jumătate dintre şcolile din Botoşani au autorizaţie sanitară de funcţionare

scoala in reparatii.jpgMai puţin de jumătate din unităţile de învăţământ din judeţul Botoşani sunt autorizate din punct de vedere sanitar, a declarat, joi, în şedinţa Colegiului Prefectural, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Dumitriţa Mihailovici.

Potrivit acesteia, doar 278 de unităţi (dintre care 129 din mediul urban şi 149 din mediul rural) din totalul celor 734 de grădiniţe, şcoli sau colegii au primit autorizaţia sanitară. Şeful DSP susţine că neautorizarea instituţiilor de învăţământ este determinată, în principal, de lipsa apei curente.

“383 de unităţi nu au solicitat autorizarea din punct de vedere sanitar. Din datele pe care le deţinem, am constatat că, în ultimul an, a scăzut numărul unităţilor de învăţământ autorizate din punct de vedere sanitar. Motivaţia o reprezintă nesolicitarea autorizaţiei de funcţionare”, a afirmat Dumitriţa Mihailovici.

Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani, Alexandrina Ada Macovei, susţine că, în ciuda numărului mare de unităţi de învăţământ neautorizate, numărul elevilor care învaţă în instituţii cu autorizaţie sanitară a crescut faţă de anul trecut, pe fondul comasării şcolilor.

“În judeţul Botoşani există 78.000 de copii în sistemul de educaţie, dintre care 65.500 învaţă în spaţii autorizate, ceea ce înseamnă peste 86%. Dacă raportăm la numărul de clădiri, într-adevăr, mai puţin de jumătate dintre clădiri sunt autorizate sanitar”, a afirmat Alexandrina Ada Macovei.AGERPRES