Universităţile nu pot condiţiona statutul de student reprezentant de performanţele academice, prevede proiectul de Statut al studentului

studenti1.jpgInstituţiile de învăţământ superior nu pot condiţiona statutul de student reprezentant de performanţele academice, prezenţa la cursuri, seminarii şi laboratoare, prevede proiectul de Statut al studentului publicat pe site-ul MECTS.

Totodată, cadrele didactice nu se pot implica în procedurile de alegere a studenţilor reprezentanţi, indiferent de nivelul de reprezentare, iar studenţii nu pot fi sancţionaţi sau discriminaţi pentru critica privată sau publică adusă argumentat instituţiei de învăţământ superior sau pentru exprimarea opiniei personale în acest sens, atunci când aceştia respectă prevederile legislaţiei în vigoare.

Potrivit proiectului, studenţii pot participa la acţiuni de voluntariat, pentru care pot primi un număr de credite ce va fi consemnat în suplimentul la diploma de studii. Un alt drept al studenţilor prevăzut în proiect este acela că ei au dreptul de a participa la evaluarea cursurilor, seminariilor, lucrărilor practice, a cadrelor didactice şi a altor aspecte educaţionale şi/sau organizatorice legate de programul de studii urmat.

“Studenţii au dreptul de a fi reprezentaţi în structurile decizionale ale Instituţiei de Învăţământ Superior într-o proporţie de minimum 25%”, este o altă prevedere a proiectului. Candidaţii proveniţi din medii cu risc socio-economic ridicat sau marginalizate din punct de vedere social – absolvenţi ai liceelor din mediu rural sau din oraşe cu mai puţin de 10.000 de locuitori – pot beneficia de un număr de locuri bugetate garantate, în condiţiile legii, iar universităţile le vor asigura acestor studenţi servicii gratuite aferente integrării lor academice, sociale şi culturale în comunitate şi vor urmări permanent traseul lor educaţional.

“Procesul de desemnare a studenţilor membri în orice alte structuri consultative, deliberative şi executive se realizează în baza autonomiei universitare şi se stabileşte de către studenţi, prin reprezentanţii aleşi, precum şi prin organizaţiile studenţeşti legal constituite”, mai prevede proiectul. Totodată, în cazul burselor sociale, alocaţia bugetară trebuie să acopere un minim de masă şi cazare iar acestea pot fi cumulate cu celelalte tipuri de burse. Cuantumul minim al burselor sociale va fi propus anual de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior, raportându-se la costurile reale pentru masă şi cazare. AGERPRES