Proiecte europene de peste 58,6 milioane lei pentru reabilitarea liceelor bucureştene”Iulia Hasdeu” şi “C.A.Rosetti”

ontanu-udrea.jpgPrimăria sectorului 2 va demara lucrări de îmbunătăţire a infrastructurii la Liceele “Iulia Hasdeu” şi “C.A.Rosetti” în valoare de peste 58,6 milioane lei, graţie unor proiecte europene.

Primarul Neculai Onţanu a semnat miercuri alături de ministrul dezvoltării, Elena Udrea, documentaţia necesară pentru începerea lucrărilor, care se vor face la sfârşitul lunii septembrie, cu termen de finalizare luna martie 2013.

“Ca să evit comentariile unora să rezume ceea ce se întâmplă azi aici spunând: ministrul Udrea îi dă bani primarului Onţanu, mă grăbesc să demontez genul acesta de percepţie care ţine de legendele urbane şi să informez cetăţenii comunităţii noastre că semnăm contracte de finanţare prin proiecte europene pentru două mari unităţi de învăţământ. E vorba de bani europeni pentru a căror accesare am muncit cu toată responsabilitatea eu şi specialiştii din primărie”, a declarat primarul Neculai Onţanu cu ocazia semnării documentaţiei.

Ministrul Elena Udrea a apreciat importanţa celor două proiecte, precizând că România are nevoie de bani europeni pe care trebuie să-i atragă cât mai urgent. “Fie că vorbim de infrastructura educaţională sau de drumuri, de dezvoltarea turismului, toate sunt importante pentru societate. Lipsa fondurilor pentru investiţii poate fi compensată dacă suntem în stare să atragem bani europeni, care este principala noastră preocupare. La Primăria sectorului 2 este deja o practică să semnăm aceste contracte”, a afirmat ministrul dezvoltării.

Udrea a spus că Primăria sectorului 2 mai are în evaluare alte asemenea proiecte, în valoare de peste 248 milioane lei. Cele două proiecte pentru care au fost semnate contractele de finanţare fac parte din axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale – reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă.

Proiectul privind reabilitarea Colegiului Naţional “Iulia Hasdeu” are o valoare totală de peste 48 milioane lei, având o finanţare din fonduri europene de peste 38 milioane lei şi o cofinanţare de la bugetul local de peste 10 milioane lei. Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie şi a dotării şcolilor pentru asigurarea unui proces educaţional la standarde europene, conectarea la reţeaua de internet de mare viteză, reducerea gradului de abandon şcolar, dotarea instituţiei cu echipamente şcolare moderne, crearea de noi laboratoare de informatică şi diverse specializări. Lucrările preconizate vizează consolidarea, reabilitarea termică cu schimbarea acoperişului, modernizarea clădirii în suprafaţă de 6.150 metri pătraţi, extinderea clădirii în prelungirea celei existente în suprafaţă de 465 metri pătraţi şi dotarea cu echipamente didactice.

Proiectul care se referă la reabilitarea şi modernizarea Liceului teoretic “C.A.Rosetti” are o valoare totală de peste 10 milioane lei cu o finanţare din fonduri europene de circa 8 milioane lei şi o cofinanţare de la bugetul local al sectorului 2 de circa 2,2 milioane lei. Obiectivul principal al acestui proiect este modernizarea infrastructurii şi completarea acesteia cu spaţiile necesare desfăşurării unui învăţământ modern. De asemenea se are în vedere reducerea costurilor pentru utilităţi prin folosirea energiei regenerabile, completarea dotării cu echipamente educaţionale.

Lucrările preconizate vizează reabilitarea termică a corpului principal al liceului, extinderea corpului, modernizarea sălii în care au loc activităţi curriculare şi realizarea unui sistem propriu de producere a energiei electrice prin conversia fotovoltaică a energiei solare. Se urmăreşte şi dotarea cu zece camere de documente (camere web) şi 15 sisteme de evaluare simultană. AGERPRES