Ministrul Funeriu a cerut inspectorilor şcolari generali interzicerea politizării începerii şcolii

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a cerut, duminică, inspectorilor şcolari generali să interzică orice tentativă de politizare a începutului de an şcolar şi a solicitat ca Imnul de Stat să fie intonat în debutul festivităţilor. Ministrul a precizat că a avut duminică o videoconferinţă cu inspectorii generali şcolari.

“Am transmis inspectorilor şcolari generali că de la nivelul Ministerului interzic orice tentativă de politizare a primei zi de şcoală. Am transmis inspectorilor să vegheze la interzicerea oricărei tentative de politizare a primei zi de şcoală”, a spus Daniel Funeriu, într-o conferinţă de presă.

În schimb, secretarul de stat Oana Badea a precizat că ministerul poate aplica doar inspectorilor săi şi directorilor de şcoli interdicţia de politizare a începutului de an şcolar, însă oamenii politici se bucură de “o libertate”, mai ales că pot fi părinţi ai căror copii încep şcoala. “Ideea de politizare nu trebuie să vină de la resursa umană de care dispunem noi. Acum, politicianul are o libertate, este totuşi ales într-un colegiu, dar eu nu doresc ca un inspector general sau un director de şcoală să fie parte la gândirea unei politizări, iar atenţionarea în sensul acesta a fost. În rest, şi politicianul poate fi părinte”, a menţionat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei.

De asemenea, ministrul Educaţiei a precizat că a cerut inspectorilor generali să impună ca în toate unităţile de învăţământ preuniversitar să se intoneze Imnul de Stat, la începutul festivităţilor debutului anului şcolar 2011-2012. “Am cerut inspectorilor ca în toate şcolile din România festivităţile şi evenimentele de începere a anului şcolar să înceapă cu intonarea Imnului Naţional, atât în ceea ce priveşte melodia Imnului, cât şi în ceea ce priveşte versurile, cel puţin celor patru strofe obligatorii”, a spus Funeriu.

El a menţionat că analizează împreună cu Institutul pentru Ştiinţele Educaţiei posibilitatea introducerii obligativităţii intonării Imnului în clase, cu o anumită regularitate, însă a atras atenţia că demersul nu trebuie să conducă la demonetizarea simbolurilor naţionale, ca în perioada comunistă.

“În ceea ce priveşte posibilitatea de care am discutat, de intonare a Imnului Naţional o dată pe săptămână sau în condiţii care vor fi stabilite ulterior, vom lua o decizie în urma analizei oportunităţii acestui lucru, pe care îl vom face împreună cu Institutul pentru Ştiinţele Educaţiei. Eu, personal, mă declar adeptul unei astfel de iniţiativă, pentru că sunt convins că este important să respectăm solemnitatea şi simbolurile naţionale, dar trebuie să fim vigilenţi să nu demonetizăm aceste lucruri – aşa cum a fost cazul în trecut”, a explicat Daniel Funeriu. Circa 3,2 milioane de elevi şi preşcolari încep luni anul şcolar 2011-2012. AGERPRES