Şeful ISJ Vâlcea: “Parteneriatul public – privat trebuie reluat pentru înfiinţarea şcolilor profesionale”

ene gabriela.jpgŞase grupuri şcolare din judeţul Vâlcea au deja parteneriate cu agenţi economici şi ar putea reînfiinţa şcoli profesionale sau de ucenici odată apărută metodologia, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, prof. Gabriela Ene.

“Aşteptăm luna octombrie pentru a vedea cum se vor putea reînfiinţa şcolile profesionale sau de ucenici. Este poate cea mai importantă reparare a sistemului de învăţământ tehnic şi o orientare precisă a absolvenţilor de ciclu gimnazial. Poate cu această ocazie nu vom mai avea acele surprize neplăcute la Bacalaureat, în sensul că nu toţi elevii vor susţine un astfel de examen, mulţi îşi vor identifica talentul, măiestria şi vor urma, în locul unui liceu teoretic, o şcoală de meserii din care vor învăţa ceva. Trebuie oprită goana după diplome, înlocuită cu goană după calificare într-o meserie”, a precizat Ene.

Şeful ISJ Vâlcea spune că aceste şcoli se vor înfiinţa pe baza unui parteneriat public – privat între grupurile şcolare şi agenţii economic, refăcându-se în acest fel legături de tradiţie care au existat în învăţământul tehnologic din judeţ.

“Să nu uităm de parteneriatele de tradiţie cum ar fi cel dintre Colegiul Tehnic Energetic şi Hidroelectrica, Hidroserv şi CET Govora sau Grupul şcolar “Oltchim” care are un parteneriat cu combinatul vâlcean. Toate aceste licee pot să reînfiinţeze şcoli profesionale, în funcţie de ce au nevoie piaţa şi agenţii economici respectivi, asigurând logistică şi locuri de practică. Trebuie reînviate meserii de sudori, lăcătuşi mecanici, strungari, electricieni, chimişti, constructori. Este, repet, necesară repunerea sistemului de învăţământ pe linii corecte, trebuie educaţi şi părinţii în acest sens, să înţeleagă faptul că propriul copil trebuie să ştie o meserie mai degrabă decât să încheie un liceu universal şi să aibă surpriza de a pica Bacalaureatul”, a explicat prof. Gabriela Ene.

În judeţul Vâlcea, potrivit datelor furnizate de ISJ, există mai multe parteneriate până în prezent încheiate între licee şi agenţi economici. Colegiul Tehnic Energetic are parteneriate cu Hidroelectrica, Hidroserv şi CET Govora. Grupul şcolar “Oltchim” are parteneriate cu S.C. Oltchim S.A., S.C “7 spice” S.A. şi Moda “Sârguinţa”. Grupul şcolar “Căpitan Pleşoianu” are parteneriate cu “S.C. Duet SRL”, cu S.C. ElectroVâlcea etc. Şi liceele din Brezoi, Bălceşti, Govora şi Băbeni au parteneriate cu agenţi economici din judeţ, în funcţie de profilul pe care îl aveau iniţial. De exemplul Liceul “Petrache Poenaru”, fost liceu agricol, are un parteneriat cu S.C. Agromec S.A., iar Liceul teoretic “George Ţărnea”, fost mecanic, cu Uzina Mecanică Băbeni. AGERPRES