Două noi institute de cercetare în programul de dezvoltare al USAMV Cluj-Napoca

pamfil_doru.jpgUniversitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca preconizează să deschidă două institute de cercetare, unul în domeniul horticol, finanţat integral din fonduri europene cu suma de 60 milioane de lei, şi un altul cu profil veterinar, în colaborare cu Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest, pentru care s-au primit deja aprobările şi banii pentru proiectare.

Rectorul USAMV, prof. univ. dr Doru Pamfil, a anunţat cele două proiecte, luni, la ceremonia de deschidere a noului an universitar, la care au participat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, reprezentanţi ai mediului academic şi ai autorităţilor locale şi sute de studenţi. Totodată, profesorul Doru Pamfil a anunţat că USAMV urmează să deschidă la Viterbo (Italia) un nou institut de studii agricole superioare româno – italian, cu susţinere financiară din fonduri europene.

“Experţii străini care au evaluat USAMV din Cluj-Napoca au apreciat nu doar dotările de ultimă generaţie ale instituţiei, ci şi resursele umane, formate în mare măsură din absolvenţii acestei universităţi. Avem laboratoare şi centre de cercetare în domenii deosebit de competitive, precum Centrul de Biodiversitate şi Institutul pentru Ştiinţele Vieţii – unice în România”, a arătat prof. dr. Doru Pamfil, adăugând că în cadrul doctoratului cercetarea se face deja cu diplomă dublă sau în co-tutelă, cu universităţi de prestigiu din Belgia şi din Italia, iar instituţia va semna, în aceste zile, un acord cu Universitatea BOKU din Viena pentru un master de cercetare în co-tutelă, şi într-un viitor nu prea îndepărtat şi cu Universitatea din Liege (Belgia).

Rectorul USAMV a afirmat că instituţia pe care o conduce se pregăteşte şi pentru alte obiective. “Subliniez că nu ne-am propus, ca alte universităţi, să ajungem în ‘topul 500 Shanghai’. Sigur, nu acolo este locul nostru şi nu ar fi realist să sperăm la aşa ceva. Dar, în schimb, putem spera să fim printre cele mai bune universităţi europene în domeniul ştiinţelor vieţii şi în această direcţie se deschid noi orizonturi şi sarcini pentru universitatea noastră. Fără a renunţa la principalul nostru obiectiv – cel de a forma specialişti în domeniile agriculturii, horticulturii, silviculturii, zootehniei, medicinii veterinare şi biotehnologiei şi de a ajuta, astfel, inclusiv Ministerul Agriculturii să-şi realizeze obiectivele naţionale, dar şi pe cele ale Politicii Agricole Comune, ne gândim la studenţii pe care trebuie să-i pregătim pentru următorii 20 de ani”, a spus universitarul clujean.

El a explicat că, potrivit “Forbes România”, multe dintre locurile de muncă cele mai bine plătite în prezent nu se vor mai regăsi în următorul deceniu pe listă, astfel că în viitor studenţii trebuie să fie pregătiţi inclusiv pentru profesii care în acest moment nu sunt bine conturate şi nu au, momentan, căutare pe piaţa locală a muncii.

“Dorim ca studenţii noştri să ştie nu numai să lucreze pământul, să furajeze un animal sau să-l trateze, ci să cunoască viul, viaţa, pământul în ansamblul lui şi să se ocupe de sănătatea planetei, a pământului, a animalului şi a omului deopotrivă. Să vadă lumea integrată în ansamblul ei, cu schimbările climatice, cu crizele economice, cu pieţele agroalimentare şi bursa agricolă, pentru deveni reali întreprinzători. USAMV va pregăti agricultori pentru o Românie în care populaţia implicată în agricultură va scădea la jumătate în următorii ani. Trebuie deci să ne gândim să oferim studenţilor noştri o lărgire a expertizei şi în alte domenii ale ştiinţelor vieţii şi ale pământului”, a spus prof. dr. Doru Pamfil, menţionând că puţină lume s-ar fi gândit, acum un deceniu, că un agronom poate deveni din producător de resurse naturale – grâu, porumb – un producător de biocombustibi – bioetanol, biogaz – adică un fel de energetician.

USAMV este membră a Consorţiului Internaţional pentru Ştiinţele Vieţii, iar din anul 2010 este şi vicepreşedinte al Consorţiului Universităţilor de Ştiinţele Vieţii din Estul Europei. În 2012, reuniunea acestui Consorţiu se va desfăşura la USAMV, cu participarea comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, fost student al Universităţii, potrivit rectorului Doru Pamfil. AGERPRES