Laszlo Borbely anunţă că Ministerul Educaţiei a cerut modificarea Cartei UMF Târgu Mureş şi înfiinţarea liniei maghiare

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, care este şi ministrul Mediului, a anunţat, joi, la Târgu Mureş, în cadrul comemorării celor 13 generali executaţi în 1849, că Ministerul Educaţiei a solicitat Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş modificarea Cartei şi înfiinţarea liniei maghiare.

“Am venit la această manifestare cu gânduri bune şi cu o veste bună, sper, pentru că nu trebuie să ne ascundem după deget: astăzi, în afară de faptul că este 6 octombrie şi cu toţii ne aducem aminte de sacrificiul celor care şi-au jertfit viaţa în Revoluţia din 1848-1849, astăzi ne-am adunat aici şi pentru cele întâmplate la UMF. Şi sper că este o veste bună că chiar astăzi Ministerul Educaţiei a trimis o adresă către Universitate, în care nu cere altceva decât să aplice legea, articolul 135, care spune că, în mod obligatoriu, în aceste universităţi multiculturale trebuie să se înfiinţeze aceste departamente în limba maghiară”, a arătat Borbely.

Acesta a spus că în aceste condiţii UMF Târgu Mureş trebuie să aplice legea şi trebuie să modifice Carta universitară în acest sens şi şi-a exprimat speranţa că înţelepciunea va triumfa. “Sper că o să triumfe înţelepciunea şi ceea ce era de fapt – au fost făcuţi unii paşi în anii trecuţi, cu locuri maghiare, cu o anumită posibilitate să existe studenţi în limba maghiară – acum se va oficializa printr-un gest normal, înfiinţarea acestor departamente. Ei trebuie să analizeze în ce stadiu sunt acum şi trebuie să ia acele măsuri care eu cred că şi în timpul anului pot fi înfiinţate aceste departamente. Dar acestea sunt lucruri tehnice, care demult puteau fi rezolvate, dacă nu s-ar fi ajuns la o lipsă de dialog şi la o încăpăţânare, după părerea mea, a conducerii Universităţii, care n-a vrut să accepte un fapt prezent în lege”, a subliniat Borbely. AGERPRES