Grupul “Lobby pentru Cluj” organizează o dezbatere publică pe tema învăţământului liceal

lobby pt cluj.png

Grupul de iniţiativă “Lobby pentru Cluj” organizează o serie de dezbateri publice pe teme precum educaţia sau exodul medicilor, cu scopul de a-i determina pe politicienii care intenţionează să candideze la o funcţie locală să îşi asume public soluţiile rezultate în cadrul acestor acţiuni.

Grupul este format din 14 reprezentanţi ai societăţii civile, care fac parte din diferite asociaţii sau organizaţii şi care au înfiinţat această formă de asociere în urma unui proiect finanţat prin fonduri europene. Audierea publică pe tema educaţiei va fi organizată, joi, în colaborare cu Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi are ca scop găsirea unor soluţii la problemele din sistemul preuniversitar, atât ale elevilor, cât şi ale profesorilor.

“În ultimii 21 de ani s-au făcut numeroase schimbări în învăţământul preuniversitar. Impactul acestor experimente susţine afirmaţia că acest sector este departe de a fi reformat. Numai educaţia poate garanta progresul economic, dezvoltarea culturală şi afirmarea cu drepturi egale a românilor în comunitatea internaţională. La noi, educaţia este prima sacrificată, supusă reducţiilor bugetare, comasărilor de şcoli şi restrângerilor de posturi. Aceste schimbări vor avea efecte iremediabile în toate componentele societăţii, mai ales că în ultima vreme ele s-au făcut fără un studiu realist şi în dispreţul dialogului social”, a declarat, marţi, Mihaela Coţa, unul dintre reprezentanţii grupului “Lobby pentru Cluj”.

Ea a explicat că, potrivit rapoartelor Băncii Mondiale, una dintre principalele probleme ale României este calitatea slabă a sistemului educaţional, iar rezultatele de anul acesta de la Bacalaureat confirmă această stare de fapt. În cadrul audierii publice, la care şi-au anunţat participarea rectorul UBB, Andrei Marga, sociologul Vasile Dâncu şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cătălin Baba, se vor aborda probleme pe care profesorii din Cluj le consideră prioritare şi insurmontabile. Printre aspectele ce vor fi abordate se numără revenirea la sistemul de învăţământ liceal cu patru ani, modificarea curriculei naţionale, contribuţia administraţiei locale la creşterea calităţii învăţământului liceal sau remotivarea profesorilor.

La aceste dezbateri vor participa şi politicienii locali, printre care se numără şi cei care intenţionează să candideze la alegerile locale din vara viitoare. Grupul “Lobby pentru Cluj” încearcă să creeze un parteneriat cu liderii politici locali, în sensul determinării lor de a adopta soluţiile găsite în cadrul dezbaterilor, în programele cu care vor candida în 2012. AGERPRES