Elevii timişeni ar putea intra în şcoli pe baza amprentei digitale

amprenta.jpgElevii timişeni ar putea intra în şcolile în care studiază doar pe baza amprentei digitale, pentru a reduce absenteismul. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, prof. Marin Popescu, a motivat marţi, într-o conferinţă de presă, că doar în luna octombrie, la nivelul judeţului Timiş, s-au înregistrat peste 500.000 de absenţe, din care mai bine de 270.000 sunt nemotivate, majoritatea fiind la nivel de învăţământ liceal – aproape 330.000 de absenţe, dintre care 175.000 sunt nemotivate.

“Este îngrijorătoare situaţia absenţelor la nivelul judeţului Timiş. La nivel de liceu ne confruntăm cu un fenomen al absenteismului. Încercăm soluţii şi metode astfel încât să diminuăm acest fenomen. Faptul că nu aveam o reacţie a unităţilor de învăţământ ne îngrijorează”, a declarat Marin Popescu într-o conferinţă de presă.

Dacă până la sfârşitul anului nu se va adopta niciun sistem în scopul reducerii absenteismului, oficialii Inspectoratului Şcolar Timiş spun că urmează să aibă discuţii cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ pentru a identifica alte soluţii. “Externalizarea serviciului de pază şi protecţie, o relaţie foarte bună cu părinţii din perspectiva mesajului pe care îl transmit, ore de calitate, metode foarte bune folosite pentru a transmite curriculumul şi informaţia către elevi. Acestea sunt câteva metode care ar trebui să atragă elevii către şcoală. Sportul poate să atragă elevii către şcoală”, a adăugat Popescu.

Costurile pentru implematarea noului sistem de acces în şcoli – pe bază de amprentă – ar urma să fie suportate fie de către unitatea de învăţământ, fie de către părinţi. “Unităţile de învăţământ sunt absolut libere să gândească ce vor din perspectiva acestor echipamente. Nu obligăm unităţile de învăţământ, ci ne gândim la soluţii pentru a reduce absenteismul în rândul elevilor”, a declarat inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.

Pe baza degetului se generează un cod numeric în sistem, nefiind vorba despre o amprentă fotografică, aşa cum o foloseşte poliţia. “Urma amprentei nu rămâne. Pe baza amprentei se generază un cod numeric şi doar acesta este stocat. Costul echipamentelor este de 10 lei per elev. Se plăteşte o singură dată. Acest preţ include echipamentele necesare, punerea în funcţiune a sistemului, crearea primei baze de date, toate aceste accesorii. După aceea părinţii care doresc să obţină informaţii despre prezenţa copiilor vor plăti un abonament de 17,10 lei pe an. În baza acestui e-mail ei primesc, zilnic, săptămânal sau lunar, un raport despre momentul în care copilul a intrat şi a ieşit din şcoală”, a explicat Florin Bătrân, directorul naţional al unei firme care se ocupă de sisteme de securitate. AGERPRES