Premiul Academiei Române pentru Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad

zamfir alina.jpgŞcolii de spectometrie de masă din cadrul Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad, condusă de prof.univ.dr. Alina Zamfir i s-a reconfirmat valoarea. Academia Română a decis ca unul din cele patru premii acordate în domeniul Ştiinţelor Chimice să fie atribuit grupului de cercetare din cadrul universităţii arădene de stat.

Premiul “Ilie G. Murgulescu” în Domeniul Ştiinţelor Chimice a fost acordat pentru grupul de lucrări: Spectrometria de masă aplicată la studiul macromoleculelor biologice. O distincţie foarte importantă care încununează lista unor valoroase premii naţionale şi internaţionale (premiul ANCS-2007, premiul Academiei de Ştiinte Medicale-2008, premiul Steinbeis-Lohn-2010, premiul Editurii Elsevier-2010) obţinute de grupul de spectometrie de masă condus de prof. dr. Alina Zamfir.

E vorba de rezultatele unei munci de cercetare care se întinde pe mai mulţi ani şi subliniază o dată în plus competitivitatea internaţională a acestei direcţii de cercetare din Universitatea “Aurel Vlaicu”. “Aduc un elogiu celor două distinse colege, Alina Zamfir şi Corina Flangea, precum şi celorlalţi membri ai grupului de spectometrie de masă din cadrul universităţii noastre care, prin munca lor de cercetare, prin rezultatele pe care le-au obţinut au reuşit să se impună şi să aducă în acelaşi timp numele universităţii arădene de stat în atenţia cercetării internaţionale”, a punctat prof.univ.dr. Lizica Mihuţ, rectorul UAV.

Premiul a fost decernat în 15 decembrie în Aula Academiei Române din Bucureşti. Cele două tinere cercetătoare de la UAV, prezente la solemna ceremonie, au mărturisit că momentul a fost emoţionant şi fără îndoială le-a adus în suflet bucuria învingătorilor. Este răsplata unei munci începute cu câţiva ani înainte şi care cu certitudine va mai continua în anii ce vor urma. “Am fost foarte onorată când am aflat că am câştigat acest premiu. Înseamnă foarte mult pentru noi şi evident demonstrează că suntem pe drumul cel bun”, a mărturisit Alina Zamfir, care a ţinut să sublinieze importanţa vitală a muncii de echipă şi meritele de netădăgăduit ale fiecărui membru din echipa de cercetare.

Acest premiu a fost oferit pentru un număr de 8 articole ştiinţifice publicate în cursul anului 2009 în reviste de prestigiu, cu factor ridicat de impact. În mai puţin de doi ani, aceste lucrări au cumulat un mare număr de citări în reviste de renume din întreaga lume printre care şi Chemical Reviews cea mai prestigioasă revistă în domeniu, editată de Societatea Americană de Chimie şi care este cotată la impresionantul factor de impact de 35.