Prof. Călin Enăchescu este noul rector al Universităţii “Petru Maior” din Târgu Mureş

enachescu-calin.jpgProf. univ. dr. Călin Enăchescu a fost ales, joi, prin vot direct, în funcţia de rector al Universităţii “Petru Maior” (UPM) din Târgu Mureş, obţinând 84 de voturi în faţa contracandidatei sale, profesorul universitar doctor Ramona Neag, care a primit 77 de voturi.

Profesorul universitar doctor Călin Enăchescu a îndeplinit până acum funcţia de prorector didactic al UPM Târgu Mureş, are 54 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj Napoca în 1983, cu media 10,00, fiind şef de promoţie, iar în 1997 a obţinut doctoratul la aceeaşi universitate.

Noul rector al UPM a lucrat în cercetare la Institutul de Tehnică de Calcul Bucureşti şi la întreprinderea “Electromureş” din Târgu Mureş, iar din 1990 predă la Universitatea ‘Petru Maior’ din Târgu Mureş. Potrivit site-ului UPM Târgu Mureş, eventualele contestaţii pot fi depuse în termen de 24 de ore, la registratura Universităţii.

Prin Legea nr. 1/2011 au fost introduse două modalităţi de alegere a Rectorului, prin concurs public, în baza unei metodologii aprobate de senatul universitar sau prin vot direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi de reprezentanţii studenţilor din senatul universitar şi din consiliile facultăţilor.

În cursul lunii iunie a anului trecut la UPM s-a organizat un referendum pentru a se decide modalitatea prin care viitorul rector va fi ales, cadrele didactice şi studenţii optând pentru varianta votului direct. Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş este, de asemenea, în procedura alegerilor, primul tur de scrutin al alegerilor pentru funcţia de rector fiind programat în data de 22 februarie, în timp ce turul al doilea este programat în 24 februarie.

La UMF Târgu Mureş pentru funcţia de rector s-au înscris trei candidaţi: prof. dr. Tiberiu Băţagă, prof. dr. Leonard Azamfirei şi prof. dr. Klara Brînzaniuc.