Secretarul de stat Oana Badea admite că se pot face ajustări ale planului de şcolarizare la şcolile cu concurenţă mare la înscriere

badea_oana2_mare.jpgPlanurile de şcolarizare în cazul unităţilor de învăţământ în care există concurenţă mare la înscrierea în clasa pregătitoare sau la clasa întâi se pot ajusta, fără a depăşi capacitatea acelei şcoli, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în MECTS Oana Badea.
Potrivit acesteia, la şcolile unde există concurenţă mare la înscriere, în prima etapă, vor fi acceptaţi copiii arondaţi acelei unităţi şcolare, iar în a doua etapă de înscriere, acolo unde rămân locuri, şcolile ar putea impune criterii de departajare. “Există în calendar prevăzută o dată în care şcoala trebuie să afişeze criteriile de departajare”, a spus reprezentantul MECTS.

Secretarul de stat a susţinut că în anii trecuţi nu exista un calendar “transparent” al înscrierilor, în timp ce pentru anul 2012-2013 metodologia prevede clar etapele de înscriere. Ea a precizat că inspectoratele şcolare au colaborat cu autorităţile locale atunci când s-au făcut arondările pe străzi la şcoli.

Oana Badea a explicat că Legea Educaţiei Naţionale dă posibilitate părinţilor să-şi înscrie copiii în clasa I chiar dacă au cinci ani, dacă reuşesc să treacă evaluarea psihosomatică. “MECTS a propus o metodologie în cadrul legal şi cu bună-credinţă. Clasa pregătitoare nu este o sperietoare, ea este în interesul copilului”, a afirmat Badea.

Ea a afirmat că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va asigura pentru clasa pregătitoare un mobilier şcolar adecvat vârstei, seturi complexe de mijloace de învăţământ adaptate predării la această clasă, resursele financiare pentru aceste dotări fiind prevăzute din timp. Oana Badea a spus că pentru clasele pregătitoare vor exista şi spaţii de joacă.

Copiii care împlinesc şapte ani până la 31 august vor putea fi înscrişi în clasa I indiferent dacă au fost la grădiniţă. Copiii care împlinesc şase ani până la 31 august se pot înscrie în clasa I dacă la solicitarea părintelui frecventează în anul şcolar 2011-2012 grupa mare pregătitoare sau poate fi înscris în clasa I chiar dacă nu frecventează grupa mare sau pregătitoare, dar evaluarea experţilor atestă că cel mic are capacitatea de a merge la şcoală.

Totodată, copiii care împlinesc şase ani până la 31 august se pot înscrie în clasa pregătitoare chiar dacă nu frecventează grupa mare sau nu sunt evaluaţi de experţi. Potrivit metodologiei în vigoare, copiii care vor avea şase ani împliniţi între 1 septembrie 2012 şi 31 decembrie 2012 se pot înscrie în clasa pregătitoare dacă evaluarea experţilor atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a acestuia sau se pot înscrie la grădiniţă în grupa mare. AGERPRES