Peste 10.000 de “boboci” băcăuani vor merge la şcoală din toamna acestui an

elevi clasa i.jpgUn număr de 5.935 de copii băcăuani vor urma, începând din septembrie, cursurile în 235 de clase I, iar 4.437 de minori vor fi incluşi în cele 170 de clase pregătitoare, a declarat luni inspectorul şcolar Isabela Adam.

Potrivit acesteia, în ultimele opt zile un număr de 918 copii în vârstă de şase ani au fost evaluaţi psihosomatic în 32 de centre specializate stabilite la nivel judeţean, părinţii optând în funcţie de rezultate pentru clasa I ori pentru cea pregătitoare.

“La clasa I, la solicitarea părintelui, copilul poate fi înscris dacă a frecventat grupa pregătitoare. Dacă, însă minorul nu a frecventat grupa pregătitoare, doar în urma evaluării psihosomatice s-a stabilit dacă acesta poate fi înscris în clasa I. Evaluarea psihosomatică nu înseamnă teste scrise, ci este vorba mai degrabă de o discuţie liberă între copil şi psihologul şcolar, la care pot asista şi părinţii”, a explicat inspectorul şcolar Amalia Diaconu.

Deşi înscrierile în clasa I şi cea pregătitoare vor începe pe 5 martie, în şcolile băcăuane nu au sosit, încă, formularele specifice începerii procedurii de accedere la şcoală pentru copii din clasele I şi pregătitoare. Înscrierea se va face doar pentru o singură şcoală, sistemul informatic urmând a arăta dacă părinţii au completat mai multe cereri la unităţi şcolare diferite.

“În prima etapă, până pe 19 martie, părinţii trebuie să depună dosarul la şcoala din zona unde îşi au domiciliul. Cei care doresc să îşi ducă copilul la altă unitate de învăţământ este necesar să prezinte dosarul în perioada 20-27 martie. Copiii lor vor intra pe locurile rămase libere în urma primei etape de înscriere. În acest caz, pe lângă criteriile stipulate în metodologie, dacă sunt mai multe cereri decât locuri disponibile, şcoala poate introduce criterii specifice. De exemplu, dacă un copil are fratele în altă unitate de învăţământ decât cea de circumscripţie, are mai multe şanse să fie admis. Legea interzice, însă, clar introducerea în criteriiile de departajare a evaluărilor scrise. În etapa a treia vor fi repartizaţi copiii care nu au fost prinşi în primele două perioade”, a explicat pentru inspectorul general şcolar al judeţului Bacău, Florin Lazăr. Listele finale cu situaţia elevilor înscrişi în clasele I şi pregătitoare vor fi prezentate public pe 21 mai. AGERPRES