Organizaţiile Pro Roşia Montană şi Pro Dreptatea se declară profund dezamăgite că singurele ONG-uri invitate la emisiunea “Judecă tu” (TVR 1, 23 februarie) nu reprezintă localitatea

Am sperat că vocea roşienilor se va face în sfârşit corect auzită în “Războiul aurului”, cum a fost denumită emisiunea “Judecă tu” de joi, 23 februarie 2012. Concluzia? Ipocrizia şi manipularea celor care s-au declarat de la sine putere “salvatori” ai Roşiei Montane atinge noi cote alarmante!

Peste 90 la sută dintre localnicii din Roşia Montană se declară pentru demararea proiectului minier Roşia Montană,darce-am văzut în studiourile TVR prezintă o realitate deformată a ceea ce trăim zilnic aici. Ne spuneţi că nu sunteţi părtinitori, dar aţi invitat doar două organizaţii care se opun făţiş mineritului modern în Roşia Montană. După cum chiar preşedintele uneia dintre aceste organizaţii o recunoaşte, asociaţia Alburnus Maior mai numără doar câteva familii. Iar ONG-ul “Arhitectură Restauraţie Arheologie” nu reprezintă nimic pe plan local.

Noi, organizaţiile Pro Roşia Montană şi Pro Dreptatea, reprezintăm peste 90% din populaţia comunei! Cum se face că la emisiunea “Judecă tu” nici măcar unul dintre reprezentanţii de drept ai comunităţii nu a fost invitat? Nici măcar primarul, omul care a fost ales să reprezinte interesele comunităţii de aici!

Roşienii au fost numiţi “localnici trişti” de unul din participanţii la emisiune, ceea ce ne-a indignat profund, căci ştim cel mai bine problemele reale cu care se confruntă localnicii. Oamenii s-au simţit insultaţi de acest apelativ! Pe ei îi întristează mai degrabă incertitudinea viitorului lor şi al copiilor.

Argumentele aduse pentru dezvoltarea economică au fost supuse aproape de fiecare
dată unui tir de întrebări şi situaţii ipotetice fără legătură cu realitatea. Reprezentanţii companiei RMGC ne-au răspuns deja de nenumărate ori nouă localnicilor, precum şi autorităţilor. Ne-au convins prin argumente şi prin grija arătată problemelor noastre de zi cu zi.

Vrem un minerit modern şi responsabil, vrem locuri de muncă, vrem un mediu curat şi o dezvoltare durabilă a zonei. Toate acestea le putem avea prin proiectul minier, care respectă legislaţia în vigoare şi cele mai înalte standarde în domeniu. Asta îşi doresc roşienii. Aceasta este dorinţa comunităţii şi vom lupta pentru ceea ce ne aduce bunăstare.

Românii îşi doresc, ca şi roşienii, locuri de muncă pe termen lung, în proiecte de
lungă durată care pun în valoare resursele şi potenţialul incredibil al ţării noastre. Românii sunt de acord într-o largă majoritate cu proiectul minier de la Roşia Montană, după cum a confirmat în emisiune un sondaj prezentat de însuşi Mircea Toma, care este cunoscut pentru opoziţia sa constantă vizavi de mineritul în Apuseni.

Opozanţilor proiectului minier nu le pasă câtuşi de puţin de oamenii din aceste
locuri, de starea economiei naţionale sau de dezvoltarea ţării. Sperăm ca toţi românii să-şi dea seama din noianul de minciuni al opozanţilor ce este adevărat şi ce este doar prezentat ca adevăr. Opozanţii nu au făcut niciodată altceva decât să critice fără niciun argument logic, să intimideze atât investitorii, cât şi autorităţile care au menirea de a decide relansarea mineritului în Apuseni. Intimidarea prin presiune publică este cea mai josnică armă, pe care organizaţiile aşa-zise “de mediu” o folosesc pentru a se opune supravieţuirii unei zone care nu poate trăi decât din minerit.

Ştim că este greu, dar faceţi ce-am făcut şi noi, localnicii: studiaţi problema înainte să vă daţi cu părerea, preferabil chiar aici, în Roşia Montană, printre oamenii care ştiu ce a însemnat şi ce poate însemna dezvoltarea generată de minerit. Arătaţi că vă pasă de oameni, nu de interese ascunse!

Suntem aici zi de zi, sperând cu optimism că lucrurile se vor îndrepta şi că această minunată comunitate nu o să dispară sub presiunea nepăsării şi a dezinformării. Avem încredere că autorităţile îşi vor face datoria şi vor ţine cont de problemele noastre. Avem nevoie de o decizie urgentă de aprobare a proiectului minier, în lipsa căruia nu mai avem certitudinea zilei de mâine. Aşteptăm ziua în care să zâmbim iarăşi în faţa copiilor noştri, să le putem spune că mergem iarăşi la lucru.

Aşa să ne ajute Bunul Dumnezeu!

Dr. Andrei Jurca

Preşedinte ONG PRO ROŞIA MONTANĂ

Marcu Blăjan

Preşedinte ONG PRO DREPTATEA