O scriitoare franceză, laureată a premiului “Goya Decouvert”, s-a întâlnit cu studenţii Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău

hausfater_rachel.jpgScriitoarea franceză Rachel Hausfater, născută în Paris într-o familie de evrei romani, dar ai cărei bunici paterni sunt din Bacău, s-a întâlnit, duminică, cu studenţi ai Universităţii ”Vasile Alecsandri” şi cu liceeeni din municipiu.

Manifestarea fost intermediată de Consiliul Judeţean şi Institutul Francez din Iaşi, în baza unui amplu protocol de colaborare semnat în urmă cu trei ani. Rachel Hausfater, autoare a 21 de romane pentru adolescenţi şi copii, a fost distinsă cu premiile ”Enfantaisie”, în anul 2000, şi ”Goya Decouvert”, în 2003.

”Cărţile sale vorbesc, explicit sau implicit, despre Holocaust, suferinţa copiilor în timpul celui de-al doilea război mondial, dar şi despre perioada ‘dificilă, nesigură psihic, formativă’ a adolescenţei, despre iubire, muzică şi, chiar, despre pasiunea pentru arta culinară”, a declarat prof. univ. Adriana Gertruda Romeadea.

Dialogurile purtate de romanciera franceză cu tinerii băcăuani s-au axat atât pe subiectele volumelor sale, cât şi pe aspecte legate de viaţa adolescenţilor şi studenţilor în lumea contemporană. În a doua parte a zilei, oaspetele francez s-a întâlnit cu scriitorii francofoni şi francofilii băcăuani, gazdă fiind Dumitru Brăneanu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bacău. Vizita scriitoarei franceze Rachel Hausfater în municipiul Bacău s-a încheiat în mijlocul comunităţii evreieşti din localitate. AGERPRES