Forumul Naţional al Inovatorilor în Educaţie, ediţia a V-a, a avut loc la Braşov

forum_inovatori.jpgÎn perioada 1 – 2 martie a fost organizat de către Microsoft România şi Fundaţia EOS România la Braşov, Forumul Naţional al Inovatorilor în Educaţie în conjuncţie cu Consfătuirile Naţionale ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

În deschiderea a evenimentului, prof. Sanda Foamete, Manager de Programe Educaţionale în cadrul Microsoft România, a declarat: “Sunt onorată că am putut organiza anul acesta Forumul Partners in Learning în conjuncţie cu un eveniment important: Consfătuirile MECTS. Dascălii sunt obişnuiţi cu schimbul de experienţă la nivel naţional, dar cred că la ediţia de anul acesta, cea de-a V-a, emoţiile lor sunt mult mai mari. Profesorii realizatori, însoţiţi şi de directori vor înţelege conceptul de şcoală ca instituţie inovativă. Reprezentanţii uneia dintre şcolile deschizătoare de drum, Pathfinder şi a unei Şcoli Mentor din România le vor explica cum pot schimba paradigma educaţională, devenind competitive în comunitatea de-acasă. Prin intermediul soluţiilor cloud computing vor avea ocazia unui schimb de impresii transfrontalier cu Şcoala Pathfinder din America”.

Astfel, proiectele selectate de experţii EOS şi Microsoft pentru a fi expuse în Expoziţia pregătită încă din 29 februarie 2012, au fost vizitate şi apreciate, atât de membrii juriului, cât şi de inspectorii şcolari generali şi de inspectorii cu dezvoltarea resurselor umane din fiecare judeţ, precum şi de informaticienii din Inspectoratele Şcolare Judeţene prezenţi la cele două evenimente.

Anul acesta Forumului Naţional al Inovatorilor în Educaţie, a devenit un eveniment deosebit pentru experţii Microsoft România şi din punctul de vedere al ultimelor noutăţi în domeniu. Astfel, participanţii au aflat că Microsoft a lansat o nouă platformă http://www.pil-network.com/ pentru Microsoft Parteners in Learning Network cu multe facilităţi pentru profesorii din lumea întreagă. In acelaşi timp experţii Microsoft au prezentat noile tablete Microsoft de 12 şi 10 inch şi au evidenţiat câteva facilităţi oferite de windows 8 versiunea touch, care a fost lansată cu câteva zile în urmă.

Din cele 31 proiecte prezente în expoziţie au primit premii şi menţiuni un număr de 7 proiecte. Cele 2 proiecte premiate cu locul I de către juriu, respectiv voturile publicului, care vor reprezenta România la Lisabona în data de 25 martie 2012 la Forumul European sunt: “Resurse naturale” – coordonat de Gherghina Lungeanu de la Şcoala Gimnazială Nr. 29 Galaţi şi “Povestea foii de hârtie”, coordonat de profesor Ofelia Cornelia Popa – director al Şcolii cu clasele I-VIII Panticeu, Judeţul Cluj, selectat prin votul publicului. Locul II a fost obţinut de proiectul: “Geometria în era 3D” – coordonat de Tiberiu Lukacs de la Şcoala Generală “Sfânta Varvara” Aninoasa – Hunedoara, iar Proiectul “Case tradiţionale din Caraş” al Casei Corpului Didactic Caraş-Severin, coordonat de prof. Tudor Deaconu – director şi realizat de Remus Rîjniţă – informatician, a obţinut locul III.

Menţiuni au obţinut Proiectele: “3600” – coordonat de Adrian Olaru de la Şcoala Generală Nr. 1 Luduş – Mureş, “Lecţii de ştiinţe în romanele verniene” – coordonat de Claudia Daniela Csiprok de la Colegiul Naţional “Doamna Stanca” Satu Mare şi “King of My Castle” – coordonat de Adriana Maris de la Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu” Lugoj – Timiş.

Prof. Lucian Duma, de la Şcoala Specială din Caransebeş prezent la eveniment împreună cu prof. Eva Răileanu – directoarea instituţiei de pe Sebeş şi Timiş a declarat la final: “Am fost plăcut impresionat să văd că proiectul nostru: “eSafety4eTwinners – web 2.0 şi social media folosesc eTwinners pentru a preveni abandonul şcolar”, a fost acceptat pentru a fi expus la expoziţia organizată de Microsoft România, Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului şi Fundaţia EOS România în cadrul Forumului Naţional al Inovatorilor în Educaţie.” (a consemnat prof. Tudor DEACONU – director C.C.D. Caras-Severin)