Proiectul legislativ privind ţinuta obligatorie în şcoli a fost respins de senatorii Comisiei de învăţământ

elevi_uniforma.jpgSenatorii din Comisia de învăţământ au dat raport negativ iniţiativei legislative privind introducerea ţinutei obligatorii şcolare în învăţământul general obligatoriu, liceal şi profesional, de stat şi particular. Reprezentantul MECTS, Andrasz Kiraly, a declarat în cadrul dezbaterilor că hotărârea privind introducerea în şcoli a ţinutei obligatorii ar trebui lăsată la nivelul Consiliului de Administraţie al unităţilor de învăţământ.

“Dacă acel ceva este obligatoriu, atunci acel ceva trebuie să fie şi gratuit ceea ce înseamnă că sume de bani pentru acest lucru ar trebui puse la dispoziţia şcolilor. Comportamentul şi deprinderile se pot forma în programe de tip ‘Şcoala după şcoală’. Va fi fi un exces ca elevii să poarte uniforme”, a spus secretarul de stat MECTS, care a precizat că iniţiativa ar încălca şi legislaţia privind descentralizarea.

La rândul său senatorul PDL Mihaela Popa a spus că legislaţia actuală prevede posibilitatea introducerii uniformei în şcoli şi a susţinut că fiecare unitate de educaţie trebuie să poată lua decizia în acest sens. Senatorul UDMR Tiberiu Bokor a afirmat că numai Consiliile de administraţie ar trebuie să aleagă dacă elevii să poarte sau nu uniforme. “Să lăsăm Consiliul de administraţie al şcolilor să ia decizia”, a adăugat Bokor.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de învăţământ, Mihail Hărdău, a susţinut iniţitiva legislativă subliniind că aceasta nu trebuie văzută ca pe ceva coercitiv. “Sunt adeptul uniformei”, a precizat democrat-liberalul. Potrivit acestuia, obligaţia introducerii obligatorii a uniformei ar trebui eşalonată pe o perioadă de timp de doi sau trei ani.

Prezent la şedinţa comisiei, unul dintre iniţitorii proiectului, deputatul PDL Marius Sorin Gondor, a spus că elevii trebuie să fie obişnuiţi să respecte reguli şi legi şi introducerea ţinutei obligatorii ar duce la acest lucru. Potrivit deputatului PDL Consiliile de administraţie ar putea să aleagă ţinuta sau locul de unde ar putea fi achiziţionată. “Am dorit ca această iniţiativă legislativă să parcurgă tot algoritmul legislativ pentru a duce la îmbunătăţirea lui. Prin introducerea unor reguli societatea se va însănătoşi. Legea introduce doar obligativitatea dar ceea ce se poartă ţine de Consiliul de administraţie al şcolii”, a precizat democrat-liberalul care a admis că se poate opta la început pentru ecusoane şi/sau chipiuri.

Totodată, iniţiatorul a spus că se poate găsi sprijin faţă de categoriile defavorizate în ceea ce priveşte achiziţionarea ţinutei. “Am dorit introducerea unor reguli care să nu însemne presiuni pe copil. Nu facem altceva decât să aducem un plus de valoare copiilor. Această iniţiativă ţine şi de securitatea copiilor întrucât aceştia pot fi mai uşor recunoscuţi. Nu în ultimul rând portul uniformei ţine şi de mândria că elevul aparţine acelei şcoli”, a explicat Gondor. Iniţitiva legislativă are caracter de lege ordinară şi are ca iniţiatori 70 de parlamentari PDL, UDMR şi aparţinând minorităţilor naţionale. Senatul este prima cameră legislativă sesizată. AGERPRES