Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava a sărbătorit 49 de ani de învăţământ superior

universitatea-din-suceava.jpgUniversitatea ”Ştefan cel Mare” a sărbătorit, miercuri, 49 de ani de învăţământ superior la Suceava, în prezenţa fostului rector, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, moderator al evenimentului, a noului rector prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, dar şi a invitaţilor speciali – membrii Consorţiului Universităţilor Bucovinene, Universitatea ”Yurii Fedkovici” şi Universitatea de Stat Bucovineană de Medicină, ambele din Cernăuţi.

”În urmă cu 49 de ani, în partea de sud a Bucovinei, ideea de Universitate prindea rădăcini. Lua fiinţă un institut pedagogic care a însemnat pe parcursul mai multor ani evoluţie, dezvoltare, ajungând, ulterior, la a obţine statutul de Universitate. Noi am căpătat statutul de Universitate, ca urmare a evoluţiilor pe care le-am obţinut, la data de 7 martie 1990 (…) Consider că în ultimii ani am reuşit împreună cu întreaga comunitate academică locală să facem ca ideea de universitate să se materializeze în performanţe notabile în domeniile educaţiei şi cercetării, căpătând de-a lungul vremii recunoaştere naţională şi internaţională”, a spus Graur.

Fostul rector a prezentat succint poziţiile onorabile obţinute de universitatea suceveană de-a lungul ultimilor ani, în cadrul clasamentelor naţionale şi internaţionale, subliniind că în anul 2013 universitatea va fi supusă unei noi evaluări, ce reprezintă o provocare pentru instituţia academică.
În cadrul festivităţii s-au înmânat medaliile de aur ale Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava profesorilor care au făcut performanţă în cadrul instituţiei, fiecare în domeniul său de activitate. Totodată, profesorii şi studenţii au participat la lansarea volumului ”Decalog în dialog”, semnată de conf. univ. dr. Carmen Cornelia Bălan. Celebrarea ”Zilelor USV” se va încheia, joi, pe scena din Auditorium Joseph Schmidt din cadrul universităţii sucevene, unde se va juca piesa ”Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare.

Instituţia academică suceveană s-a înfiinţat în 1963, ca Institut Pedagogic de trei ani, s-a transformat în Institut de Învăţământ Superior în 1976, cu dublu profil, universitar şi tehnic, iar din 1990 funcţionează ca universitate în baza Hotărârii Guvernului României nr. 225 / 7 martie 1990. AGERPRES