Cluj-Napoca: discuţie medici-pacienţi despre problematica bolilor reumatice anchilozante

Medici specialişti în reumatologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca s-au reunit sâmbătă la prima ediţie a conferinţelor dedicate poliartritei şi spondilozei anchilozante.

Ei au prezentat comunicări în domeniu, în faţa unui public format din aproximativ 100 de pacienţi diagnosticaţi cu aceste boli cu evoluţie lentă şi impact deseori devastator din cauza durerii şi malformaţiilor osoase.

Manifestarea a fost organizată la sediul Fundaţiei Creştine “Diakonia”, pe parcursul a opt ore, în două secţiuni distincte, prima fiind dedicată prezentărilor legate de diagnostic şi monitorizările bolilor, iar cea de-a doua, temei terapiilor medicamentoase. Participanţii la acest eveniment au adresat întrebări şi au făcut descrieri ale stărilor lor înainte şi după tratamentele urmate.

Asist. univ. Maria Magdalena Tamaş, de la Catedra de Reumatologie a UMF, a vorbit despre manifestările clinice în poliartrita reumatoidă iar medicul primar Laura Muntean a abordat subiectul spondilitei anchilozante.

Despre analizele medicale şi periodicitatea lor a făcut o prezentare Laura Damian, de la UMF “Iuliu Haţieganu”, iar medicul Luminiţa Chirilă, director de relaţii contractuale la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, a explicat publicului care este circuitul pacientului cronic în sistemul sanitar actual şi ce drepturi îi revin acestuia ca urmare a afecţiunii anchilozante de care suferă.

La rândul său, directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului, Nicoleta Molnar, s-a referit la certificatul de handicap, precizând cui i se acordă, pe baza căror acte şi cu ce beneficii.

În cea de-a doua parte a reuniunii au fost aduse în discuţie tratamentele bolilor reumatice inflamatorii, clasele terapeutice şi ghidurile de tratament, o parte a prezentărilor fiind rezervată tratamentului cu antiinflamatoare nesteroide şi riscului de complicaţii gastrointestinale pe care îl prezintă acesta, problematica fiind abordată de prof. univ. dr. Simona Rednic, de la UMF Cluj-Napoca, medic primar în medicină internă şi reumatologie.

Alte teme în jurul cărora s-au purtat discuţii au vizat lupta celor suferinzi cu durerea, suportul psihologic în bolile cronice, terapiile recuperatorii individuale, kinetoterapia şi monitorizarea corectă a bolilor inflamatorii.

Peste o jumătate de milion de români suferă de afecţiuni reumatismale inflamatorii. Peste 200.000 dintre aceştia sunt diagnosticaţi cu artrită reumatoidă şi un număr însemnat cu spondilită anchilozantă. Fiind boli de tip progresiv, ele afectează grav abilităţile locomotorii, reducând speranţa medie de viaţă a pacienţilor. La nivel mondial, afecţiunile musculo-scheletale reprezintă, după accidente, a doua cauză de invaliditate la persoanele tinere.

Conferinţa de la Cluj-Napoca a fost organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania (ART), în parteneriat cu UMF “Iuliu Haţieganu” şi Houston NPA. Acţiunea s-a adresat în mod special pacienţilor cu boli reumatismale inflamatorii, familiilor lor, precum şi cadrelor medicale care doresc să intre în dialog direct cu pacienţii şi cu ceilalţi medici. Coordonatorul conferinţei a fost prof. univ. dr. Simona Rednic. AGERPRES