Ministrul Educaţiei şi organizaţiile studenţeşti au semnat Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului

baba_studenti.jpgMinistrul Educaţiei, Cătălin Baba, Uniunea Naţională a Studenţilor din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Uniunea Studenţilor din România au semnat vineri, la Ministerul Educaţiei Tineretului şi Sportului, “Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului”.

“Acest document preia prevederile importante din Legea Educaţiei Naţionale. Pe de altă parte, reuşeşte să prezinte în detaliu mecanisme, structuri şi să dea răspunsuri la câteva dintre problemele esenţiale pe care le-au ridicat toate organizaţiile studenţeşti. Consider că este doar un început, pentru că vor trebui încheiate astfel de acorduri la nivelul fiecărei universităţi”, a declarat ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.

“Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului” este structurat pe 18 articole. Principalele prevederi ale Codului fac referire la: dreptul studenţilor de a “participa la evaluarea cursurilor, seminariilor, lucrărilor practice şi a prestaţiei cadrelor didactice” şi publicarea rezultatelor evaluărilor profesorilor pe site-ul universităţii.

De asemenea, un punct important îl reprezintă “Dreptul de a întrerupe şi relua studiile conform Cartei Universitare şi a legislaţiei în vigoare” sau “Dreptul de a refuza să participe la procesul educaţional mai mult de 8 ore pe zi”. “Statutul studentului prevede ca un student să nu fie obligat să stea la şcoală mai mult de 8 ore pe zi”, a precizat Ion Poenaru (UNSR).

Din 2011, odată cu adoptarea noii Legi a Educaţiei, s-a prevăzut faptul că va fi adoptat un “Cod al drepturilor şi obligaţiilor studentului” prin ordin de ministru. “Din perspectiva noastră, acest document, pe lângă faptul că garantează respectarea drepturilor studenţilor, este un pas spre normalitate în învăţământul superior”, a spus Daniela Alexe (ANOSR).

Cristian Lumezeanu (USR) a declarat, după ceremonia de semnare a “Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului”, că federaţiile studenţeşti vor depune anual un raport în legătură cu implementarea drepturilor şi obligaţiile prevăzute în statut. În termen de 60 de zile, la propunerea studenţilor, toate universităţile vor trebui să-şi formuleze un statut la nivel local care să garanteze drepturile şi obligaţiile studenţilor. AGERPRES