Senatorul Emilian Frâncu propune o medie minimă pentru elevii care vor să urmeze un liceu

francu_emilian1.jpgSenatorul liberal Emilian Frâncu, propune, pentru a promova învăţământul profesional, o medie minimă pentru absolvenţii de gimnaziu, pentru ca aceştia să poată fi admişi la liceu.

“La sfârşitul acestei săptămâni, am avut o serie de întâlniri cu directorii mai multor licee cu profil tehnic din judeţul Vâlcea şi care vor avea începând cu toamna acestui an clase de învăţământ profesional. Sunt un susţinător al acestei idei, pentru reprofesionalizarea României, gândind că piaţa muncii are nevoie masiv de forţă de muncă specializată, califică în meserii de bază. Numai că actuala lege are anumite carenţe. Este foarte greu să convingi azi un elev de clasa a IX-a să întrerupă liceul şi să opteze pentru o şcoală profesională, asta până ce actuala generaţie de clasa V-a va urma cele 9 clase gimnaziale obligatorii”, a declarat luni, Emilian Frâncu.

Parlamentarul liberal spune că directorii de licee au venit şi cu o propunere la legea educaţiei care ar putea facilita opţiunea tinerilor pentru învăţământul profesional.

“Directorii şcolari au venit cu sugestia de a avea un barem, un prag minim pentru admiterea în licee. Astfel să exite un punctaj minim de 5. Ce este sub 5 să se îndrepte spre învăţământul profesional. Spun dumnealor că azi potrivit repartiţiei computerizate şi absolvenţi de gimnaziu cu nota 2 ajung la un liceu, ce-i drept cu mai slabe performanţe. Poate că respectivul tânăr nu este amator de informaţii teoretice ci este înclinat spre partea de meserie. Şi atunci se pot găsi modalităţi de a reglementa admiterea spre liceu şi spre şcoala profesională”, a mai spus Emilian Frâncu.

În judeţul Vâlcea, un număr de 13 licee au în programă pentru anul şcolar 2012-2013 câte o clasă profesională. AGERPRES