În Harghita, procentul de promovabilitate la simularea bacalaureatului este de doar 20%

bacalaureat1.jpgProcentul de promovabilitate obţinut de elevii harghiteni la simularea bacalaureatului nu depăşeşte 20 la sută, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean făcând un apel către viitorii candidaţi să se pregătească pentru examenul din această vară.

Şeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Ferencz Salamon Alpar, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că rezultatele sunt cele aşteptate, întrucât elevii nu s-au pregătit în mod special pentru simulare, ci s-au prezentat la examen ‘doar cu ceea ce aveau în cap’.
Cele mai slabe rezultate s-au obţinut la fizică şi matematică, unde 87,63 la sută, respectiv 82 la sută dintre elevi nu au reuşit să obţină notă de trecere. Şi rezultatele la chimie şi limba română sunt îngrijorătoare, 72 şi respectiv 66 la sută dintre elevi fiind notaţi cu mai puţin de 5.

Cele mai bune rezultate au fost la logică, unde au promovat toţi cei 44 de candidaţi.
‘Nu am putut face un procent de promovabilitate pe judeţ foarte exact, pentru că prezenţa a fost diferită, dar estimăm că acesta a fost de aproximativ 20 la sută. Prezenţa a fost de aproape sută la sută şi în zece dintre unităţile de învăţământ au fost şi camere de supraveghere’, a spus Ferencz Salamon Alpar.

Acesta a ţinut să le transmită elevilor mesajul că pot obţine o notă de trecere la bacalaureat doar dacă vor începe să înveţe serios.
‘Elevii mai au timp să înveţe, dacă vor să obţină notă de trecere. E adevărat că dacă vor să ia zece nu mai au nicio şansă, dacă se apucă acum. Succesul la bacalaureat depinde numai de ei. Le-am transmis şi în întâlnirile personale pe care le-am avut: trebuie să vrea să ia bacalaureatul, să aibă voinţă, şi să se apuce să înveţe’, a afirmat şeful ISJ.

Acesta susţine că după ce au aflat ce rezultate au obţinut la simularea de bacalaureat, mulţi dintre elevi s-au apucat să se pregătească, pentru ca la examenul real să nu aibă probleme.
Potrivit sursei citate, cele mai slabe rezultate s-au obţinut la liceele tehnologice şi grupurile şcolare, existând şi instituţii de învăţământ unde niciun elev nu a reuşit să promoveze la simularea bacalaureatului. Ferencz Salamon Alpar a mai precizat că le-a recomandat şcolilor să pună accent, în perioada următoare, pe pregătirea pentru bacalaureat şi să aducă la cunoştinţa părinţilor rezultatele simulării, pentru ca aceştia să conştientizeze care este gradul de pregătire al părinţilor şi să-i impulsioneze să înveţe.

De asemenea, în câteva zile, toţi viitorii candidaţi la bacalaureat din Harghita vor primi un pliant cu răspunsurile la 12 întrebări despre desfăşurarea examenului, de la ora la care încep probele scrise şi tipul de hârtie pe care se scrie lucrarea, până la modul în care se completează hârtia tipizată de examen. Motto-ul pliantului este ‘Învăţătura îţi dă aripi’, iar elevilor li se spune că reuşita la examen le aduce, pe lângă satisfacţie, posibilitatea continuării studiilor şi şanse de angajare.

În judeţul Harghita, pentru bacalaureat, vor exista 13 centre de examen, în fiecare sală fiind instalate camere de supraveghere.

Anul trecut, elevii din Harghita au obţinut, la bacalaureat, cel mai mare procent de promovare din ţară, acesta fiind de 67,41 la sută.

Inspectoratul Şcolar Harghita a fost criticat atunci în presa centrală pentru că nu a luat decizia instalării de camere de luat vederi la bacalaureat, existând suspiciuni că procentul mare de promovabilitate are legătură directă cu lipsa monitorizării video. AGERPRES