Prima şcoală ortodoxă din România, pentru ciclul primar, se deschide la Timişoara

scoala_ortodoxa.jpgPrima şcoală primară ortodoxă din România, “Antim Ivireanu”, se va deschide la Timişoara, din toamnă, sub patronajul Arhiepiscopiei Timişoarei, astfel că părinţii ai căror copii trebuie să înceapă anul pregătitor au o nouă opţiune.

“Pentru început sunt disponibile 44 de locuri, 22 pentru clasa I şi tot atâtea pentru clasa pregătitoare, dar, în viitor, se vor organiza cursuri pentru toate clasele ciclului primar”, a declarat presei miercuri Ioana Popescu, coordonatorul proiectului.

Taxa de şcolarizare este 500 de lei lunar pentru fiecare copil, iar pentru fraţi, reducerea este de 25%. Fiind o şcoală confesională, programul va fi diferit de cel al şcolilor tradiţionale: programul începe de la ora 8,30, iar pe parcursul zilei, cei mici primesc două mese pregătite în bucătăria şcolii, cu mâncare de post în zilele de miercuri şi vineri, precum şi în perioadele stabilite de calendarul bisericesc ortodox.

“Şcoala va respecta programa şcolară, dar în ceea ce numim ‘şcoala de după şcoală’, de după-amiază, avem câteva acţiuni specifice. După masa de prânz, copiii vor avea un program de odihnă urmat de efectuarea temelor şi, în funcţie de opţiunea elevului şi a părinţilor, vor participa la diverse activităţi: grădinărit, ateliere practice, cusut, lucruri care să-i pregătească pentru viaţă”, a explicat Ioana Popescu.

Şcoala va funcţiona într-un edificiu renovat complet, în suprafaţă de 350 de metri pătraţi, dotat cu mobilier nou, sală de mese, bucătărie, cabinet medical, grupuri sanitare, locuri de joacă, săli pentru desfăşurarea activităţilor opţionale.

Consilierul arhiepiscopal Cristian Pavel spune că iniţiativa vine în ajutorul părinţilor care şi-au dorit o astfel de şcoală, în care să aibă un surplus de siguranţă. “Şcoala Antim Ivireanu vine în sprijinul familiilor care îşi doresc un mediu mai sigur pentru copiii lor. Din păcate, judeţul Timiş a înregistrat în vară un record nefericit în privinţa promovabilităţii la examenul de bacalaureat, dar şi în ceea ce priveşte numărul de absenţe în rândul şcolarilor. Este un moment delicat pentru şcoală, iar aceste rezultate ne-au determinat să sprijinim actul educaţional printr-o propunere proprie”, a declarat preotul Cristian Pavel. AGERPRES