Şcoala nr. 115 a fost reabilitată de Primăria Capitalei la standarde europene

oprescu_clasa.jpgPrimarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a vizitat luni Şcoala Generală 115, clădire situată la intersecţia Calea 13 Septembrie-Trafic Greu în care a funcţionat “Şcoala de fete”, care a fost reabilitată în totalitate.

“Sunt super mândru de oamenii care au lucrat şi de cei care au trăit aici şi numai ei ştiu cum au trăit în ultimii ani de zile într-o casă veche de peste o sută de ani. Dacă găsim şi poza şi placa sponsorului principal de acum 120 de ani – că prea puţini oameni au fost de acord să lase ceva comunităţii – e şi respectul nostru de a păstra şi moderniza atât cât se poate”, a spus Oprescu.

Potrivit edilului-şef, mai sunt anumite lucruri de făcut în această şcoală, cum ar fi o sală de sport, dar pentru aceasta “trebuie să mai terminăm şi cu caşcaveletele astea din faţă – partea de comerţ”. “Rămâne partea de învăţătură, să fie liberă şi să se manifeste”, a adăugat el.

Sorin Oprescu a mai precizat că au existat probleme cu retrocedarea clădirii, dar acestea s-au rezolvat respectându-se actul de donaţie.

“Numai e niciun fel de problemă, decât copiii să fie liniştiţi iar noi să fim foarte mândri că am reuşit să le dăm condiţiile acestea. Nu e chiar simplu să faci în patru ani şi jumătate 101 şcoli. Îmi aduc aminte că în 2008 am găsit două şcoli făcute şi acestea fără acoperiş, 11 total blocate din cauza unei anchete care a durat trei ani de zile plus judecata”, a spus Oprescu.
El a menţionat că în prezent situaţia celor 11 şcoli din programul Primăriei Capitalei finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI) s-a deblocat şi urmează să fie şi acestea reabilitate.
Cât priveşte dotarea şcolilor din acest program, primarul general a spus că aceasta a întârziat puţin din cauza producătorilor de materiale didactice şi nedidactice care se reclamau unii pe alţii.

“Trebuie să respecţi o lege chiar dacă e greoaie. Sigur că a durat 7-8-9 luni de zile până am putut să facem achiziţiile. Dar nu ne-au mai rămas foarte multe laboratoare. Sunt de făcut completări în toate şcolile, însă acestea sunt insignifiante faţă de obiectul şcolii şi o să le facem pe toate”, a explicat Oprescu.

Primarul general a mai spus că această clădire reabilitată, Şcoala 115, trebuie să intre pe lista celor de patrimoniu în condiţiile în care de-a lungul anilor au trecut pe această listă o serie întreagă “care nu aveau nici în clin nici în mânecă”.

Şcoala 115 funcţionează într-o clădire care a fost construită în 1912, fiind iniţial un imobil de locuinţe.

Proprietarul clădirii, Maria Lascăr, a donat clădirea pentru şcoală cu condiţia de a se menţine această funcţionalitate.

Clădirea a necesitat pe lângă consolidare şi reorganizarea spaţiilor interioare. Capacitatea iniţială a şcolii era de 380 de elevi iar în prezent sunt peste 550 de elevi.
Şcoala dispune de clase şi laboratoare, dispuse la demisol, parter şi etaj. Lucrările au început în septembrie 2009 iar valoarea contractului s-a ridicat la 920.000 de euro.

Potrivit edilului-şef, până în prezent, din cele 101 şcoli din programul BEI au fost reabilitate 65. El şi-a exprimat speranţa ca celelalte să fie terminate până la sfârşitul acestui an.
Reabilitarea celor 101 şcoli costă 120 de milioane de euro, credit de la BEI, plus 200 de milioane de euro bani ce vin de la bugetul local. AGERPRES