Braşov: proiect româno-elveţian privind orientarea şi consilierea profesională a elevilor

Preşedintele Consiliului de Stat al Elveţiei, Hans Altherr, ambasadorul acestei ţări în România, Jean-Hubert Lebet, reprezentanţi ai Parlamentului elveţian şi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România au vizitat luni la Braşov două unităţi de învăţământ din municipiu, Colegiul Tehnic “Transilvania” şi Şcoala Generală nr.25, în cadrul proiectului româno-elveţian JOBS (Orientation training in business and schools), aflat în fază de pilot.

Proiectul este derulat de Universitatea Pedagogică din Zurich în cooperare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România şi Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic şi are drept obiectiv introducerea în şcolile din România a unei noi abordări transcurriculare, în sprijinul orientării şi consilierii profesionale a elevilor.

Prima fază a proiectului este sprijinit financiar de cantonul Zurich, iar de la jumătatea acestui an proiectul va fi finanţat din contribuţia Elveţiei la procesul de extindere a UE.
Delegaţia elveţiană a asistat la un curs JOBS la Colegiul Tehnic “Transilvania” şi a discutat cu echipa locală a proiectului. Preşedintele Consiliului de Stat al Elveţiei, Hans Altherr, s-a arătat mulţumit de modul cum a decurs ora precizând “că se desfăşoare la fel ca în Elveţia ceea ce este foarte important având în vedere că proiectul este la început”.

Directorul Colegiului Tehnic “Transilvania”, Daniela Felegean, a declarat că 200 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a şi o clasă a VIII-a de la Şcoala generală nr.25 particiupă la proiectul JOBS, iar elevii s-au arătat interesaţi de la început de orele de orientare şi consiliere desfăşurate având în vedere că nu peste mult timp vor trebui să ia o decizie în ceea ce priveşte pregătirea profesională pe care o vom desfăşura în continuare.
La rândul ei, Liliana Preoteasa, director general în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a declarat că din anul şcolar 2012-2013 alte 16 clase de la diferite şcoli din judeţul Braşov vor intra în proiect, iar din anul şcolar 2013-2014 proiectul JOBS se va extinde şi în alte şcoli din alte judeţe ale ţării.

Interesul autorităţilor elveţiene pentru a vizita acest proiect este motivat de faptul că proiectul JOBS pilotat la Braşov este unul dintre primele proiecte demarate în baza Acordului cadru încheiat între Consiliul Federal Elveţian şi Guvernul României, referitor la implementarea Programului de cooperare româno-elveţian. Reprezentanţii Elveţiei sunt interesaţi să afle mai multe despre modul în care proiectul JOBS îşi propune să ajute elevii din ultimul an de gimnaziu şi din primii ani de învăţământ profesional şi tehnic, să-şi formeze o impresie asupra pieţii muncii şi să adopte în cunoştinţă de cauză decizii pentru alegerea profesională şi dezvoltarea viitoare a carierei, conform propriilor abilităţi şi competenţe.

“Ca parte a proiectului, elevii vor face vizite în diferite societăţi comerciale se vor întâlni cu managerii acestora pentru a culege direct informaţii despre oferta pieţii muncii în zona lor şi despre cerinţele specifice diferitelor profesii. Profesorii implicaţi în JOBS nu predau o materie, ci îi sprijină pe elevi pentru îndeplinirea sarcinilor de lucru definite prin proiect. Abordarea este centrată pe elev, iar metodele de învăţare sunt orientate pe proiecte şi sarcini de lucru”, a spus directoarea Colegiului Tehnic “Transilvania”.
Proiectul include şi un studiu de cercetare condus de Universitatea Pedagogică din Zurich, împreună cu Universitatea Bucureşti, membrii delegaţiei dorind să afle cât mai multe şi despre această componentă.

JOBS este unul dintre proiectele ce va fi sprijinit folosind know how-ul şi experienţa elveţiană. Universitatea Pedagogică din Zurich prin centrul său de proiecte internaţionale în domeniul educaţiei a fost selectată să pregătească şi să implementeze acest proiect împreună cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic.AGERPRES