Conferinţă Internaţională la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău, privitoare la riscurile legate de mediul înconjurător

bacau_alecsandri.jpgRiscurile legate de mediul înconjurător apar în forme variate. Cutremurele şi inundaţiile sunt cele mai cunoscute deoarece apar cel mai des. Societatea modernă este însă ameninţată şi de alte riscuri, cum ar fi schimbările climatice, furtunile solare, impactul cu corpuri venite din spaţiu. În timp ce riscul faţă de asemenea ameninţări este universal, dezastrele afectează comunităţile locale, iar un răspuns corespunzător faţă de acestea trebuie să angajeze comunităţile locale.

Experţi cu recunoaştere internaţională în aceste domenii se vor reuni la Bacău pentru a discuta despre aceste ameninţări şi pentru a propune soluţii comunităţii locale în a le aborda, în cadrul conferinţei internaţionale MOLDAVIAN RISKS – FROM GLOBAL TO LOCAL SCALE, organizată la Bacău în perioada 16-18 mai de către Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău, în colaborare cu Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului şi organizaţia Habitat for Humanity România.

Conferinţa se desfăşoară sub patronajul a trei instituţii prestigioase: Uniunea Internaţională de Geodezie şi Geofizică, Uniunea Europeană de Geoştiinţe şi Institutul de Geodinamică “Sabba S. Ştefănescu” al Academiei Române.

La conferinţă vor participa cercetători de prestigiu din domeniile Astrofizică, Geofizică, Ingineria Mediului, printre care:

JEAN-LOUIS LE MOUEL – Institutul de Fizica Globului din Paris, Franţa, membru al Academiei Franceze

MICHAEL PURUCKER – Planetary Geodynamics Lab, NASA, SUA

GREGORY HOUSEMAN – Universitatea din Leeds, Marea Britanie

ALIK ISMAIL-ZADEH – Institutul de Tehnologie din Karlsruhe, Germania

MIOARA MANDEA – Centrul Naţional de Studii Spaţiale, Paris, Franţa

EIGIL FRIIS-CHRISTENSEN – Universitatea Tehnică din Danemarca

ALEXEI GVISHIANI – Centrul de Geofizică al Academiei Ruse de Ştiinţe, Moscova, membru al Academiei de Ştiinţe a Rusiei.

MIRCEA RADULIAN – Institutul Naţional pentru Fizica Pământului

CONSTANTIN STEFAN SAVA – Institutul Naţional pentru Geologie Marină şi Geoecologie – GeoEcoMar

GHEORGHE MARMUREANU – Institutul Naţional pentru Fizica Pământului

La lucrările conferinţei participă peste 90 de cercetători din 11 ţări. Deschiderea manifestării are loc joi, 17 mai, ora 8.30, în Aula Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău. Programul conferinţei poate fi găsit la adresa http://mrconference.ub.ro.