Ovidiu Nicolescu încurajează Guvernul să acorde toată atenţia proiectului minier de la Roşia Montană

nicolescu_ovidiu.jpgOvidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), apreciază într-un interviu acordat cotidianului “Evenimentul Zilei” că Singura direcţie majoră care poate să determine revigorarea sectorului de IMM-uri este intensificarea investiţiilor.

“Trebuie să amplificăm gradul de atractivitate al mediului de afaceri din România pentru a atrage mai multe investiţii străine şi pentru a face ca puţinii investitori care au resurse de investiţii să aibă încrederea necesară. Este foarte important ca sistemul bancar din România, care, din păcate, în proporţie de 93% aparţine capitalului străin, să ofere producătorilor aceleaşi condiţii de creditare cum oferă în ţările de baştină – în Austria sau Franţa”, a declarat Nicolescu.

Preşedintele CNIPMMR are vedere atât zonele tradiţionale de investiţii, în special cele legate de resursa umană calificată, cât şi zonele care au apărut mai recent ca atractive – în special zona mineritului. “Atenţia acordată de fosta guvernare proiectului minier Roşia Montană şi nuanţarea actualilor guvernanţi are, în opinia noastră, două semnificaţii. Prima se referă la efectele concrete ale aprobării şi implementării acestui proiect, care va însemna nişte zeci de întreprinderi mici şi mijlocii ce vor fi legate direct de exploatarea minieră prin serviciile oferite în diverse domenii. Va însemna nişte mii de locuri de muncă directe şi indirecte”, spune Nicolescu.

El menţionează că, în condiţiile în care economia românească se străduieşte să iasă din criză, situaţia întreprinderilor mici şi mijlocii este în continuare foarte dificilă. “Ca de obicei, în condiţii de criză, cei care sunt mai mici suportă mai greu criza şi ies mai greu din această situaţie. Întreprinzătorii români au costuri de circa 2,5 mai mari decât media europeană. Al motiv este întârzierea mare la absorbţia fondurilor structurale”, a conchis Ovidiu Nicolescu.