Sistem integrat de siguranţă în şcolile braşovene

Peste 8000 de elevi, 450 de cadre didactice şi personal administrativ din nouă şcoli din învăţământul preuniversitar din municipiul Braşov vor beneficia din anul şcolar 2012-2013 de un sistem integrat de securitate. Acesta are în componenţă sisteme de detecţie,semnalizare şi avertizare la incendiu, detecţie şi avertizare la efracţie, sistem de control acces şi supraveghere video.

“Ne-am gândit în primul rând la protecţia elevilor, la scăderea absenteismului în şcoli,dar şi la protejarea investiţiilor făcute în ultimii ani în unităţile de învăţământ. Pentru alte nouă şcoli din zona metropolitană există un proiect asemănător, care se află în implementare” a declarat miercuri într-o conferinţă de presă, Cecilia Doici, director în Primăria Braşov şi responsabil de proiect.

Soluţia tehnică propusă de sistemul integrat de securitate permite monitorizarea în timp real a evenimentelor ce pot constitui o potenţială ameninţare la adresa elevilor, a personalului şi a bazei materiale a unităţilor şcolare, facilitând intervenţia rapidă şi, totodată, îndeplinind un rol de prevenire a criminalităţii, prin componenta de detecţie şi avertizare la efracţie şi de supraveghere video.

Contractul de finanţare pentru proiectul “Achiziţia şi instalarea echipamentelor specifice pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în unităţile de învăţământ şi pe domeniul public al municipiului Braşov” a fost semnat la jumătatea lunii mai,şi este finanţat prin POR 2007-2013 Axa 1- Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-Poli urbani de creştere.
Valoarea totală a proiectului este de 3.945.087 de lei, din care valoarea asistenţei financiare nerambursabile solicitate este de 3.107.098 de lei.

Prin acest proiect se urmăreşte reducerea cu 50% a gradului de infracţionalitate la nivelul unităţilor de învăţământ beneficiare şi cu 20% a timpului de intervenţie a organismelor cu atribuţii în domeniul asigurării siguranţei şi ordinii publice în incinta unităţilor şcolare. AGERPRES