SEMNAL EDITORIAL: “Managementul schimbării educaţionale”

managementul_schimbarii.jpgEditura Institutul European a publicat volumul “Managementul schimbării educaţionale”, scris de Valerica Anghelache. Cartea are 282 de pagini şi poate fi achiziţionată la preţul de 48 de lei.

Lucrarea detaliază aspecte teoretice şi metodologice ale schimbării educaţionale pe două dimensiuni- filozofică şi procesuală. Se adresează tuturor actorilor educaţionali, decidenţi, manageri şcolari, cadre didactice, studenţi, viitori profesori, părinţi, precum şi celor implicaţi în promovarea schimbărilor la nivelul şcolii. Pentru managerii şcolari, lucrarea poate fi un ghid de abordare a schimbării educaţionale într-o manieră pragmatică, de diagnoză şi analiză a necesităţilor individualizate ale şcolii, de planificare a schimbării.

Pentru elevi, studenţi şi părinţi poate constitui un reper pentru conştientizarea importanţei şi necesităţii schimbării în educaţie, pentru susţinerea eforturilor reformatoare ale şcolii, pentru renunţarea la atitudinea pasivă, de simplii receptori educaţionali, şi asumarea responsabilă a rolului de beneficiari direcţi ai schimbării în educaţie.

Din cuprins menţionăm capitolele: Problematica schimbării educaţionale. Repere generale; Normativitatea procesului de schimbare educaţională; Dinamica schimbării educaţionale în organizaţia şcolară; Strategii de promovare a schimbării la nivelul organizaţiei şcolare; Direcţii de promovare a schimbării în organizaţia şcolară; Modele şi instrumente ale managementului schimbărilor educaţionale; Educaţia pentru schimbare.